Broers Dardenne eisen dat "Tori et Lokita" van affiche Iraans filmfestival wordt gehaald - Actueel Cinema

   - 
Broers Dardenne eisen dat

Het Belgische regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne eist dat hun laatste langspeelfilm "Tori et Lokita" van de affiche van het Fajr Internationaal Filmfestival in de Iraanse hoofdstad Teheran wordt gehaald. Dat hebben de broers donderdag laten weten in een communiqué. 

De broers noemen het festival het "uitstalraam van een dictatoriaal en moordzuchtig religieus regime dat wij veroordelen". Het programmeren van "Tori et Lokita" is in tegenspraak met de talrijke petities die de Dardennes hebben ondertekend om de harde onderdrukking van de manifestaties tegen het Iraanse regime aan de kaak te stellen, luidt het. Les films du Fleuve, het productiehuis van de broers, zegt niet te weten hoe het Iraanse filmfestival een kopie van "Tori et Lokita" in handen heeft gekregen. "We zijn dat aan het onderzoeken."

Iran is al geruime tijd in de ban van protesten tegen het regime. Die barstten los na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september 2022. Zij stierf na haar arrestatie door de zedenpolitie, die haar had ingerekend omdat ze de kledingvoorschriften voor vrouwen zou hebben overtreden. (Belga / Belga)

© Shutterstock

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Welkom op Docville 2023 ! - Actueel
Actueel

Welkom op Docville 2023 !

De 19de editie van DOCVILLE gaat vandaag van start in 30CC/Schouwburg met Iraq's Invisible Beauty van Sahim Omar Kalifa en Jurgen Buedts! Verder lezen...
Pedro Almodovar neemt revanche op Brokeback Mountain - Actueel
Actueel

Pedro Almodovar neemt revanche op Brokeback Mountain

Het gerucht gaat dat de nieuwe kortfilm van Pedro Almodovar het beroemde filmfestival van Cannes zal openen. De Spaanse regisseur is begonnen aan een queer western met Ethan Hawk en Pedro Pascal in de hoofdrollen. "Strange Way of Life", geïnspireerd op de titel van het liedje van Amalia Rodrigues,... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: