2022 was een gloriejaar voor de Belgische film! Meer van dat in 2023? - Actueel Cinema

   - 
2022 was een gloriejaar voor de Belgische film! Meer van dat in 2023?

2022 was een prachtig Belgisch filmjaar!

Er was in 2022 voor ieder wat wils in het gamma filmreleases van Belgische makelij. Van een verfijnde natuurdocumentaire en spectaculair drama tot verfijnde, fragiele cinema die geen enkele kijker onberoerd laat.

Graag blikken wij, samen met onze trouwe Cinenews-bezoekers, terug op enkele grote Belgische filmreleases van 2022.  

Close 

Nadat de intense vriendschap tussen de twee dertienjarige jongens, Leo en Remi, abrupt wordt afgebroken, zoekt Leo vol onbegrip toenadering tot Sophie, de moeder van Remi. CLOSE volgt het parcours van een vriend en een moeder, waarin kwetsbaarheid, identiteit en liefde centraal staan.

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

Zillion

1997. Frank Verstraeten, een computergenie met een onwaarschijnlijke neus voor zaken, een fascinatie voor het nachtleven en een ongezonde bewijsdrang wil slechts één ding: een eigen discotheek die de concurrentie niet alleen overtreft maar simpelweg vernedert. De futuristische megadiscotheek Zillion is een feit en Frank ontpopt zich van computermarchand uit Meise tot de spilfiguur van het Antwerpse nachtleven. Hij paradeert met de mooiste vrouwen van België en smeedt een alliantie met Dennis Black Magic, de pornokoning die voor de pikante extra's zorgt. Helaas duren ook hier mooie liedjes niet lang. Frank creëert vijanden binnen en buiten z'n discotheek, verliest de controle en gaat met zijn eigen danstempel ten onder.

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

De Acht Bergen

De Acht Bergen vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een stadsjongen en een bergjongen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen tegen de achtergrond van de ongerepte natuur van de Italiaanse Alpen. 

Naar de roman "Le otto montagne" van Paolo Cognetti.

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

Rebel

Na de dood van zijn vader is Nassim, een 13-jarige Marokkaanse jongen uit Molenbeek, op zoek naar een identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere lokale gangster-broer Karim. Op deze jonge leeftijd moet Nassim beslissen hoe de rest van zijn leven eruit zal zien.

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

Onze Natuur, De Film

Onze Natuur, De Film is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen... Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste zicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

Ritueel 

Kiki is een duikster gespecialiseerd in forensisch duiken en het bergen van lijken. Ze heeft hard moeten knokken voor het respect van het kleine team macho's dat ze leidt. Wanneer Kiki een afgehakte hand opvist uit een Brussels kanaal, komt ze in aanraking met hoofdinspecteur Nick Cafmeyer. De hand blijkt levend afgezaagd. Nick zoekt het in een afrekening in het drugsmilieu, maar Kiki heeft, vanuit haar achtergrond, een heel andere kijk op de zaak. Ze wordt meegezogen in een kolkende reeks gebeurtenissen waar ze niet ongeschonden kan uitkomen...

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

Rewind

YouTube-sterren Céline en Michiel doen waar ze goed in zijn: leuke, spannende en uitdagende challenges bedenken voor elkaar en hier hun vele volgers mee entertainen op hun socials. En over enkele dagen vieren ze de launch van hun 500ste video: een muziekclip met een mix van niemand minder dan Pat en Loredana. Maar bij de opnames van een nieuwe video gaat het helemaal mis. Door een technische fout in een VR-bril wordt Céline naar het verleden gekatapulteerd en komt ze terecht op een school in het jaar 1996. Céline moet een manier vinden om terug naar het heden te geraken maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondertussen, in 2022, probeert Michiel samen met bevriende vlogger, Carlos, te achterhalen wat er met Céline is gebeurd. Hoe kon het meisje zo plots verdwijnen? De verdwijning van Céline blijft ook niet onopgemerkt en al snel gonst het internet van de meest absurde theorieën. Is dit het einde van het CEMI-verse? Céline en Michiel staan misschien wel voor de meest ultieme challenge ooit: Céline van 1996 terug naar 2022 krijgen om op tijd hun muziekclip te lanceren.

Bekijk hier de trailer van de film

Bekijk hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop

En wat brengt 2023?

Het is nog wat vroeg om al een zeer helder beeld te brengen over de Belgische filmreleases dit jaar. Maar éen ding is zeker, er volgt méér op het vlak van Belgische filmreleases! Voor de twee volgende Belgische films maken we jullie alvast graag warm:

Het Smelt, het regiedebuut van Veerle Baetens

Vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden om een beklijvende boodschap achter te laten.

Naar de succesrman Het Smelt van Lize Spit die wel 200.000 lezers wist te bekoren in Vlaanderen en Nederland. Het boek werd nadien vertaald in meer dan negen talen, waaronder Engels, Frans, Duits, Spaans en Deens.

Het smelt vormt het regiedebuut van topactrice, en nu ook regisseuse (!), Veerle Beatens.

Het Smelt verschijnt in het najaar van 2023 in de Belgische bioscoopzalen.

Het Belgisch-Koerdische Baghdad Messi van Sahim Omar Kalifa

De getalenteerde Hamoudi (11) leeft voor voetbal en zijn grootste droom is om op een dag net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer Hamoudi op een dag betrokken raakt bij een gruwelijke zelfmoordaanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog te kunnen bereiken.

Samen met A Team Productions brengt The Searchers deze Belgische-Irakese–Nederlands–Duitse productie ‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa (Zagros, 2017) voor het eerst naar het witte doek in de Koningin der Badsteden: Oostende. De film is geselecteerd in de internationale LOOK! competitie, waar een internationale, professionele jury op zoek gaat naar de Beste Film - waarin het beeld het verhaal naar een hoger niveau tilt. 

Bekijk hier de trailer van de film

Baghdad Messi verschijnt in het eerste trimester van 2023 in de Belgische zalen.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Actrice Geraldine Chaplin krijgt ster op Filmfestival Oostende - Actueel
Actueel

Actrice Geraldine Chaplin krijgt ster op Filmfestival Oostende

Actrice Geraldine Chaplin heeft vandaag een ster gekregen op het Filmfestival Oostende. De 78-jarige dochter van Charlie Chaplin onthulde vanwege de felle wind uitzonderlijk een duplicaat van de ster in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. De echte ster is te vinden op de zeedijk. Verder lezen...
'Knock at the Cabin', M. Night Shyamalan's nieuwe nachtmerrie - Actueel
Actueel

'Knock at the Cabin', M. Night Shyamalan's nieuwe nachtmerrie

Deze week verschijnt "Knock at the Cabin" in de bioscoop. De getalenteerde M. Night Shyamalan (die het uitstekende Old, Split, The Sixth Sense maakte) gaat voor een 5 sterren cast bestaande uit Dave Bautista (Dune, Guardians of the Galaxy), Jonathan Groff (Hamilton, Mindhunter), Ben Aldridge (Pennyw... Verder lezen...
Echte versie van 'Squid game' loopt helemaal fout - Actueel
Actueel

Echte versie van 'Squid game' loopt helemaal fout

Wanneer de dystopie werkelijkheid wordt. Het was natuurlijk de opzet van realityreeks 'Squid Game: The Challenge' om de razend populaire Netflix-serie 'Squid Game' zo goed mogelijk na te bootsen, maar de gruwel en gewonden uit de fictiereeks moesten in het echte leven achterwege blijven. Toch liep... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: