Disneyfilm "Lightyear" verboden in Saoedi-Arabië en VAE wegens lesbische kus - Actueel Cinema

   - 

De animatiefilm "Lightyear", die deze week wereldwijd in de zalen komt, zal niet worden vertoond in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De reden is het feit dat een van de hoofdpersonages, de beste vriendin van astronaut Buzz Lightyear, een relatie met een vrouw heeft en haar een kus geeft. Dat meldt het Amerikaanse filmmagazine The Hollywood Reporter en wordt bevestigd door de Verenigde Arabische Emiraten. 

De mediawaakhond van de VAE schreef op Twitter dat de film werd verboden "door een schending van de medianormen in het land". Het is niet de eerste grote Hollywood-titel die om deze reden in de Golfstaten wordt verbannen. Recent werden ook films als "Doctor Strange in the Multiverse of Madness", "West Side Story" en "Eternals" verboden omdat er queer-verhaallijnen in de films zaten. "Lightyear" is een spin-off van de zeer succesvolle "Toy Story"-reeks en wordt gemaakt door filmstudio Pixar. De nieuwe film vertelt het verhaal van de astronaut op wie de speelgoedversie van Buzz uit de "Toy Story"-films gebaseerd was. Buzz is ditmaal dus geen stuk speelgoed, maar een échte astronaut. "Lightyear" is vanaf woensdag ook bij ons in de zalen te zien.

De zoen leidde eerder dit jaar al tot commotie toen medewerkers van Pixar, dat valt onder het Disney-concern, meldden dat de zoen mede op aandringen van de Amerikaanse tak van Disney uit de film was gehaald. Het personeel van Pixar trad hiermee naar buiten toen Disney zweeg over de omstreden "Don't Say Gay"-wet in Florida, die het onder bepaalde voorwaarden verbiedt om in schoolklassen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit te spreken. Pixar besloot daarna de kus weer in de film op te nemen. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

Lightyear

Lightyear

 Regie: Angus MacLaneBuzz Lightyear is een astronaut en de held waarop de speelgoedfiguur uit 'Toy Story' gebaseerd is. Na een jaar voorbereiding leidt hij als gezagvoerder zijn eerste testvlucht en krijgt hij het gezelschap van de robotkat Sox. Buzz gaat een episch avontuur aan wanneer hij met een reusachtige robot,... Verder lezen... Programmatie
Trailers

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: