Sabaya: een film over zij die elke dag hun leven riskeren om anderen te redden - Actueel Cinema

   - 
Sabaya: een film over zij die elke dag hun leven riskeren om anderen te redden

In het holst van de nacht proberen Mahmud en Ziyad Jezidi-meisjes te bevrijden uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als 'sabaya' - seksslaven.

Sabaya is een film over zij die elke dag hun leven riskeren om anderen te redden. Het is een documentaire over de onaanvaardbare en de ontoelaatbare gevolgen van oorlog, over misbruik en lijden, maar ook over de mensheid en empathie, tweede kansen en een nieuw begin.

Zes jaar geleden viel IS de jezidi dorpen rond de berg Sinjar in Noord-Irak binnen, vermoordde de mannen en ontvoerde de vrouwen. Zo'n 7000 vrouwen worden nog steeds gevangen gehouden als 'sabaya' (seksslaaf) in het IS-gevangenkamp van Al-Hol in Syrië. Mahmud, Ziyad en de andere vrijwilligers van het Jezidi Home Center zijn hun enige kans op ontsnapping uit de hel. Sabaya is een nagelbijtende thriller met een ongeziene toegang tot het dramatische lot van de jezidi gemeenschap.

Regisseur Hogir Hirori groeide zelf op als een Koerd in Noord-Irak. Zijn hele jeugd bestond uit oorlog en vervolging wegens zijn Koerdische etniciteit. Zijn familie verloor alles en ze moesten constant vluchten van huis. Nu Zweden zijn thuisbasis is, heeft hij de kans gekregen om terug te keren en het lot van jezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, vast te leggen.

Sabaya is Hirori's derde film in een trilogie over het lot van de jezidi-gemeenschap (na The Girl Who Saved My Life en The Deminer).

Bekijk hier de uren van de film in je dichtstbijzijnde cinema.

Je kan de film ook via Premium VOD kijken op Dalton+, net als de twee vorige films van Hogir Hirori. Daarnaast zal de film ook op PICL en op Cinema bij je thuis (van MyLum) te zien zijn.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Nieuwe trailer voor The Batman! - Actueel
Actueel

Nieuwe trailer voor The Batman!

Warner Bros. Pictures presenteert "The Batman" van regisseur Matt Reeves, met in de hoofdrol Robert Pattinson als Gotham City's bekende misdaadbestrijder en zijn alter ego, de teruggetrokken miljardair Bruce Wayne. Verder lezen...
Cinema Nova's 25ste verjaardag : Een feestje? - Actueel
Actueel

Cinema Nova's 25ste verjaardag : Een feestje?

Na de onbegrijpelijke beslissing om cultuur opnieuw op slot te doen en de daaropvolgende burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de discriminerende maatregelen van onze 'jojoverheid', nodigt Cinema Nova iedereen uit om onze 25ste verjaardag te vieren op 25 uur 2 dagen lang! Verder lezen...
Amerikaanse regisseur Peter Bogdanovich (82) overleden - Actueel
Actueel

Amerikaanse regisseur Peter Bogdanovich (82) overleden

De Amerikaanse regisseur, schrijver en acteur Peter Bogdanovich is op 82-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats in Los Angeles. De man was een invloedrijke figuur in het Hollywood van de jaren zeventig en tachtig en zette zichzelf op de kaart met 'The Last Picture Show' uit 1971. Verder lezen...
Sabaya

Sabaya

Documentaire  Regie: Hogir Hirori In het holst van de nacht proberen Mahmud en Ziyad Jezidi-meisjes te bevrijden uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als 'sabaya' - seksslaven. Zes jaar geleden viel IS de Jezidi dorpen rond de berg Sinjar in... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: