Sabaya: een film over zij die elke dag hun leven riskeren om anderen te redden - Actueel Cinema

   - 

In het holst van de nacht proberen Mahmud en Ziyad Jezidi-meisjes te bevrijden uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als 'sabaya' - seksslaven.

Sabaya is een film over zij die elke dag hun leven riskeren om anderen te redden. Het is een documentaire over de onaanvaardbare en de ontoelaatbare gevolgen van oorlog, over misbruik en lijden, maar ook over de mensheid en empathie, tweede kansen en een nieuw begin.

Zes jaar geleden viel IS de jezidi dorpen rond de berg Sinjar in Noord-Irak binnen, vermoordde de mannen en ontvoerde de vrouwen. Zo'n 7000 vrouwen worden nog steeds gevangen gehouden als 'sabaya' (seksslaaf) in het IS-gevangenkamp van Al-Hol in Syrië. Mahmud, Ziyad en de andere vrijwilligers van het Jezidi Home Center zijn hun enige kans op ontsnapping uit de hel. Sabaya is een nagelbijtende thriller met een ongeziene toegang tot het dramatische lot van de jezidi gemeenschap.

Regisseur Hogir Hirori groeide zelf op als een Koerd in Noord-Irak. Zijn hele jeugd bestond uit oorlog en vervolging wegens zijn Koerdische etniciteit. Zijn familie verloor alles en ze moesten constant vluchten van huis. Nu Zweden zijn thuisbasis is, heeft hij de kans gekregen om terug te keren en het lot van jezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, vast te leggen.

Sabaya is Hirori's derde film in een trilogie over het lot van de jezidi-gemeenschap (na The Girl Who Saved My Life en The Deminer).

Bekijk hier de uren van de film in je dichtstbijzijnde cinema.

Je kan de film ook via Premium VOD kijken op Dalton+, net als de twee vorige films van Hogir Hirori. Daarnaast zal de film ook op PICL en op Cinema bij je thuis (van MyLum) te zien zijn.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...
Sabaya

Sabaya

Documentaire  Regie: Hogir Hirori In het holst van de nacht proberen Mahmud en Ziyad Jezidi-meisjes te bevrijden uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als 'sabaya' - seksslaven. Zes jaar geleden viel IS de Jezidi dorpen rond de berg Sinjar in... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: