J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten - Actueel Cinema

   - 
J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten

Nadat transactivisten vrijdag het thuisadres van J. K. Rowling hadden gedeeld op Twitter, heeft de Britse auteur gisteren gezegd dat ze zich niet de mond laat snoeren. "Ik heb nu zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik het huis kan behangen, en ik ben niet gestopt met me uit te spreken", schrijft Rowling op Twitter. 

Drie trans activisten verspreidden vrijdag foto's waarop ze voor het huis van Rowling staan en borden met onder andere "trans rechten zijn mensenrechten" omhooghouden. Volgens de schrijfster stelden ze zich zo op, dat haar adres zichtbaar was. De Twitter-accounts van Richard Energy, Georgia Frost en Holly Stars zijn intussen verwijderd.  "Misschien - en ik gooi het maar op - is de beste manier om te bewijzen dat je beweging geen bedreiging vormt voor vrouwen stoppen met ons te stalken, aan te vallen en te bedreigen", tweette Rowling. Ook minder geprivilegieerde vrouwen liggen volgens Rowling onder vuur omdat ze niet accepteren dat het "sociopolitieke concept gender" het concept sekse moet vervangen, schreef ze nog. Rowling kwam eind 2019 onder vuur te liggen toen ze op sociale media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving "mensen die menstrueren" voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor bestond, doelend op vrouwen. Dat werd haar kwalijk genomen, omdat ook mensen die zich niet als vrouw identificeren, zoals transmannen, kunnen menstrueren. 

Vanwege de vele boze reacties schreef Rowling een blogpost waarin ze aangaf dat ze tegen het "uitwissen" van biologische seksebepaling is, wat weer tot kritiek leidde. Ze ontkent echter transfoob te zijn. Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint, de sterren van de Harry Potter-franchise, hebben zich al tegen Rowling uitgesproken. (Belga / Belga)

© lev radin / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan - Actueel
Actueel

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan

De film 'Bovary' van Jaco Van Dormael is vijf keer genomineerd voor het filmfestival van Milaan. Het gaat om een verfilming van het gelijknamige theaterstuk van Michaël De Cock dat nog steeds door ons land tourt. Maaike Neuville en Koen De Sutter nemen zowel in de film als in de theaterversie de... Verder lezen...
J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten - Actueel
Actueel

J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten

Nadat transactivisten vrijdag het thuisadres van J. K. Rowling hadden gedeeld op Twitter, heeft de Britse auteur gisteren gezegd dat ze zich niet de mond laat snoeren. "Ik heb nu zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik het huis kan behangen, en ik ben niet gestopt met me uit te spreken", schrijft... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: