Gemeenschapsinstelling Ruiselede vormt decor voor langspeelfilm 'Le Paradis' - Actueel Cinema

   - 
Gemeenschapsinstelling Ruiselede vormt decor voor langspeelfilm 'Le Paradis'

In de gemeenschapsinstelling De Zande in het West-Vlaamse Ruiselede vonden de afgelopen weken opnames plaats voor de langspeelfilm 'Le Paradis' van de Belgische cineast Zeno Graton. De film gaat over de onmogelijke liefde tussen twee jongens in een gesloten instelling. De jongeren van gemeenschapsinstelling maakten tijdens de opnames kennis met de filmproductie en kregen ook enkele workshops. 

Op het domein van De Zande in Ruiselede draait regisseur Zeno Graton sinds midden oktober een langspeelfilm. Met de film wil de regisseur een genuanceerd verhaal vertellen over jongens die in een gesloten instelling terechtkomen. "Vaak hebben mensen al een oordeel klaar, maar we willen het brede publiek ook laten nadenken: wat maken jongeren mee voor ze hier belanden? Ze worden vaak geconfronteerd met afwijzing: thuis of op school en komen al snel in een neerwaartse spiraal terecht", aldus de regisseur.  Ook opvoeders worden in de spotlight gezet in de film. "Zij werken onder heel moeilijke omstandigheden met jongeren die vaak al door heel wat mensen zijn opgegeven. Dat kruipt hoe dan ook in de kleren en ook dat verhaal wilde ik met 'Le Paradis' vertellen."

Voor de gemeenschapsinstelling was de samenwerking met de filmcrew een unieke ervaring. "De jongeren uit onze instelling hebben een bezoek gebracht aan de set. Op die manier konden zij proeven van het leven achter de schermen van een film. Ook de meisjes uit de instelling van Beernem zijn een kijkje komen nemen", legt de woordvoerder van agentschap Opgroeien Niels Heselmans uit. Voor de instelling is het ook belangrijk dat het thema aan bod komt. "Er zijn wel meerdere films over jongeren die opgroeien in een gesloten instelling, maar vaak zijn die wat donker. We merken dat hier een ander en mooi verhaal ontstond." (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan - Actueel
Actueel

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan

De film 'Bovary' van Jaco Van Dormael is vijf keer genomineerd voor het filmfestival van Milaan. Het gaat om een verfilming van het gelijknamige theaterstuk van Michaël De Cock dat nog steeds door ons land tourt. Maaike Neuville en Koen De Sutter nemen zowel in de film als in de theaterversie de... Verder lezen...
J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten - Actueel
Actueel

J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten

Nadat transactivisten vrijdag het thuisadres van J. K. Rowling hadden gedeeld op Twitter, heeft de Britse auteur gisteren gezegd dat ze zich niet de mond laat snoeren. "Ik heb nu zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik het huis kan behangen, en ik ben niet gestopt met me uit te spreken", schrijft... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: