Un Monde is de Belgische inzending voor de Oscars 2022! - Actueel Cinema

   - 
Un Monde is de Belgische inzending voor de Oscars 2022!

Deze ochtend kwam de nationale jury, die moest beslissen welke film België zal vertegenwoordigen op de Oscars 2022, samen. Ze kozen unaniem voor Un monde, geregisseerd door Laura Wandel.

Zoals ieder jaar, stuurt elk land in de categorie Beste Internationale Film (vroeger Best Foreign Language) zijn selectie door naar de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (AMPAS). De film die België vertegenwoordigt, wordt verkozen door een nationale commissie, evenwaardig samengesteld met leden van de Vlaamse Gemeenschap en leden van de Waals-Brusselse Federatie. De audities en deliberaties vonden deze ochtend plaats. Met unanimiteit werd door de jury Un Monde van Laura Wandel verkozen om België te vertegenwoordigen op de belangrijkste Amerikaanse ceremonie van de filmindustrie. 
 
Un Monde is het regiedebuut van de jonge Brusselse Laura Wandel. De film kende zijn eerste wereldpremière op het filmfestival van Cannes in de selectie Un Certain Regard, waar hij bekroond werd met de FIPRESCI - prijs.  Sindsdien gaat het de film voor de wind, met selecties op menig festival, waaronder San Sebastian,  El Gouna, Hamburg en Sarajevo. Recentelijk werd ook bekend gemaakt dat de film op het Londense Filmfestival BFI de prijs voor het Beste Debuut in de wacht sleepte; een prijs die eerder ook werd gewonnen door o.a. Girl van Lukas Dhont.  De film is ook genomineerd in de categorie European Discovery op de European Film Awards.  Ondertussen is de film verkocht aan een vijftien – tal landen waaronder o.a. de Verenigde Staten. 
 
Het is nog even wachten tot februari om de lijst van alle genomineerde films te kennen. De 94ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 27 maart 2022 in het Dolby Theatre van Los Angeles. 
 
"Ik ben ontzettend trots dat Un Monde werd verkozen als Belgische inzending voor de Oscars. Deze selectie is voor mij des te belangrijker omdat de film volledig geproduceerd en gerealiseerd werd in België, met een 100 % Vlaamse en Franstalige productie en filmcrew.", aldus een bijzonder opgetogen Laura Wandel.

Un Monde is geschreven en geregisseerd door Laura Wandel. Het jong talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora's broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden. 

Un monde is sinds gisteren uit in de bioscoop. In Nederland komt de film uit op 25 november, Frankrijk volgt op 5 januari. 2022.

 

 Meningen

 Meer info over de films

Un Monde

Un Monde

 Regie: Laura WandelWanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik... Verder lezen... Programmatie
Trailers

 Al het nieuws cinema

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan - Actueel
Actueel

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan

De film 'Bovary' van Jaco Van Dormael is vijf keer genomineerd voor het filmfestival van Milaan. Het gaat om een verfilming van het gelijknamige theaterstuk van Michaël De Cock dat nog steeds door ons land tourt. Maaike Neuville en Koen De Sutter nemen zowel in de film als in de theaterversie de... Verder lezen...
J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten - Actueel
Actueel

J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten

Nadat transactivisten vrijdag het thuisadres van J. K. Rowling hadden gedeeld op Twitter, heeft de Britse auteur gisteren gezegd dat ze zich niet de mond laat snoeren. "Ik heb nu zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik het huis kan behangen, en ik ben niet gestopt met me uit te spreken", schrijft... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: