Internationaal filmfestival Docville opent 9 juni met 'Sabaya' - Actueel Cinema

   - 

Na viermaal uitgesteld te zijn geweest, start op 9 juni een nieuwe editie van het internationaal filmfestival Docville in Leuven. Omdat de bioscopen die dag mogen heropenen, is Docville het eerste filmfestival dat opnieuw fysiek kan plaatsvinden. Het festival wordt geopend met de film 'Sabaya', die gaat over de Jezidi-gemeenschap in een vluchtelingenkamp in Syrië. "Het is een van de spannendste documentaires die ik ooit heb gezien", zegt organisator Frank Moens. Tickets voor het festival zijn vanaf sinds gisteren te koop.

Moens vond het belangrijk om een fysieke editie te kunnen organiseren. "Documentaires komen het best tot hun recht in een donkere zaal op het witte doek. Door de veranderende regels hebben we tot viermaal toe moeten uitstellen, we zijn erg opgetogen dat we nu een openingsdatum hebben kunnen prikken. Het vele uitstellen heeft de voorbereidingen ook niet simpel gemaakt, maar we kunnen nu toch een goedgevuld programma voorstellen." Op dat programma staan een zeventigtal documentaires, verdeeld over diverse categorieën, en allerlei activiteiten. Het overkoepelend thema is de toekomst, en de vragen hoe het leven er in de toekomst zal uitzien en hoe we het beter kunnen maken. "Er is bijvoorbeeld de Australische docu '2040', die zes specifieke zaken bespreekt die belangrijk kunnen worden in die tijd. Dat gaat van het aanplanten van zeewier tot het rondrijden van zelfrijdende auto's. Na de vertoning zoomt een panel van vijf experts dieper in op de documentaire, en koppelt die aan ons leven." Een bijzondere activiteit staat gepland op 12 juni. Bezoekers kunnen dan een 'Everything But Meat'-tasting bijwonen, en dus alle mogelijke varianten proeven van wat vlees zou kunnen zijn, maar wat het niet is. Aansluitend wordt de film 'Meat the Future' getoond, een documentaire die dieper ingaat op de industrie rond kweekvlees.  Zoals elk jaar worden er op het Leuvens festival ook een aantal prijzen uitgereikt. De belangrijkste prijs, de juryprijs in de Internationale Competititie, levert een plaats op op de longlist van de volgende editie van de Oscars. Daarnaast is er nog de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire, de Weten & Geweten Competitie en de publieksprijs. Docville loopt tot en met 19 juni. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Sabaya

Sabaya

Documentaire  Regie: Hogir Hirori In het holst van de nacht proberen Mahmud en Ziyad Jezidi-meisjes te bevrijden uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als 'sabaya' - seksslaven. Zes jaar geleden viel IS de Jezidi dorpen rond de berg Sinjar in... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: