David Finchers 'Mank' is topgenomineerde voor Oscars, geen Belgische films in de running - Actueel Cinema

   - 

'Mank', de nieuwste film van David Fincher, staat dit jaar met tien nominaties bovenaan de Oscarlijst. Dat bleek vandaag na de aankondiging van alle genomineerden. De kortfilm 'Da Yie' van de Antwerpse filmmaker Anthony Nti, die op de shortlist stond, kon geen nominatie in de wacht slepen. Toch zal er een Belgisch tintje zijn bij de ceremonie want zowel het Tunesische 'The Man Who Sold His Skin' met Koen De Bouw, als het Bosnische 'Quo vadis, Aida' met Johan Heldenbergh, maken kans op een Oscar. 

De zwart-witfilm 'Mank', ook voor de Golden Globes koploper met zes nominaties, belicht de gouden eeuw in Hollywood. De film volgt scenarist Herman J. Mankiewiz, die vertolkt wordt door Gary Oldman, en de creatie van de wereldvermaarde film 'Citizen Kane' van Orson Welles. De film is onder meer genomineerd voor beste film, beste regisseur, beste cinematografie, beste acteur met hoofdrolspeler Gary Oldman en beste vrouwelijke bijrol met Amanda Seyfried. Daarnaast is de film ook genomineerd voor enkele technische categorieën. 'Da Yie' was een van de tien titels die op de shortlist stond voor een Oscar in de categorie beste kortfilm. Beter nieuws is er voor Koen De Bouw en Johan Heldenbergh. Zij spelen beiden een rol in buitenlandse films en die zijn genomineerd in de categorie beste internationale film. Het Tunesische 'The Man Who Sold His Skin' vertelt het verhaal van Sam Ali, een Syrische man die vanwege de oorlog naar Libanon gevlucht is. Hij wil graag doorreizen naar z'n vriendin, maar die zit in Parijs. Om die reis te kunnen ondernemen, laat hij het Schengenvisa op z'n rug tatoeëren door een kunstenaar, gespeeld door De Bouw. Ook Monica Bellucci speelt een rol in de film. Heldenbergh speelt dan weer een bijrol in 'Quo vadis, Aida', een film over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. Heldenbergh vertolkt commandant Thom Karremans.

De 93ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 25 april, en de organisatoren hopen dat alvast deels live te kunnen doen in het Dolby Theater in Los Angeles. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Mank

Mank

  Regie: David Fincher Met: Lily Collins, Tuppence Middleton, Gary Oldman Herman J. Mankiewicz is een scenarioschrijver die wel eens een glaasje lust. Momenteel is hij bezig met het schrijven van het scenario van 'Citizen Kane' waarmee hij grote bekendheid zal vergaren. De ontwikkeling van deze film uit het jaar 1941 en geregisseerd door Orson Welles verloopt evenwel... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: