Filmfestival Anima komt naar huiskamer - Actueel Cinema

    
Actueel
Filmfestival Anima komt naar huiskamer

Het Brusselse animatiefilmfestival Anima zal dit jaar volledig online plaatsvinden. Via het nieuwe platform - met de toepasselijke naam Anima Online - hebben liefhebbers vanuit hun huiskamer toegang tot vele langspeelfilms, tientallen kortfilmprogramma's, vooraf opgenomen masterclasses en diverse interviews met onder andere filmmakers. Het platform werd vandaag voorgesteld tijdens een persconferentie. 

Het filmfestival loopt van 12 tot 21 februari en is dit jaar aan zijn veertigste editie toe. Een groot feest op de gebruikelijke locatie in de Flagey-zalen zit er als gevolg van de coronacrisis helaas niet in. De organisatoren hoopten lange tijd dat een hybride versie, deels live en deels online, wel mogelijk zou zijn, maar begin vorige week bleek ook dat geen optie, waarna werd besloten om 100 procent online te gaan.

De organisatoren bekijken de noodgedwongen transformatie van de positieve kant en hopen met het online aanbod dat zo'n 250 uploads omvat een nieuw en breder publiek aan te trekken. Via het platform Anima Online zal een groot deel van het aanvankelijke programma bekeken kunnen worden. Het aanbod staat nog niet helemaal vast omdat er op dit ogenblik nog altijd onderhandelingen lopen over de rechten voor de langspeelfilms. Maar wat er al op het programma staat ziet er alvast veelbelovend uit. Het is overiges nu al mogelijk om het aanbod te bekijken en tickets te kopen, maar de films en video's zijn wel pas afspeelbaar vanaf 12 februari om 17 uur en dat tot 21 februari middernacht. De meeste content is gedurende de hele festivalperiode 24 uur op 24 beschikbaar. Op vrijdag 19 februari van 19 tot 20 uur kunnen geïnteresseerden via een live Facebooksessie de bekendmaking van het palmares volgen, met meer bepaald de proclamatie van de prijzen voor beste kortfilms, langspeelfilms, Belgische films en films voor kinderen.

Naast de langspeelfilms en de traditionele kortfilmprogramma's Best of Shorts en Dit is Belgisch presenteert Anima voor zijn veertigste verjaardag een speciaal programma 40 Jaar Anima, met filmmakers die hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van het festival. Te zien zijn onder meer "Adam" van Peter Lord, "Father and daughter" van Michael Dudok de Wit, "Fast Film" van Virgil Widrich, "Rubicon" van Gil Alkabetz en de gerestaureerde versie van "Akira", een verbluffende prent uit 1988 die ontegensprekelijk zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de animatiefilm. Ook de Animeernacht is weer van de partij. De focus van het festival ligt dit jaar op animatie uit de Balkan en Zuid-Korea.

Terwijl de films omwille van de vertoningsrechten enkel in Belgische huiskamers zullen kunnen worden gestreamd, zijn de conferenties en video's van Futuranima in alle landen toegankelijk. Dit programma voor professionelen spitst zich in 2021 toe op animatiefilm made in Belgium. Alle films uit het online aanbod kunnen afzonderlijk gehuurd worden, maar voor 15 euro kan er ook een filmpas worden aangekocht die toegang geeft tot het volledige filmaanbod. Daarnaast bestaan er nog andere pasjes waarmee bepaalde delen van de programmatie bekeken kunnen worden. Meer informatie op https://animafestival.be/nl. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Al het nieuws cinema

Tom Cruise laat zich uit over woede-uitbarsting op set - Actueel

Tom Cruise laat zich uit over woede-uitbarsting op set

De Amerikaanse acteur Tom Cruise heeft meer uitleg gegeven over de woede-uitbarsting die hij had tijdens de opnames van de Mission Impossible 7-film. Enkele crewleden hadden volgens Cruise de geldende coronamaatregelen aan hun laars gelapt. Verder lezen...
Word programmator van de bioscoop van de toekomst - Actueel

Word programmator van de bioscoop van de toekomst

Kinograph is een unieke bioscoop. Het is de eerste coöperatieve bioscoop in België en is gevestigd in de voormalige kazerne van Elsene, op de SeeU-site. De locatie geeft toeschouwers de mogelijkheid om betrokken te raken. Men kan er film op een andere manier beleven: Je krijgt er de kans om te... Verder lezen...