Total Recall gerestaureerd opnieuw in de bioscoop vanaf 18 november! - Actueel Cinema

    
Actueel
Total Recall gerestaureerd opnieuw in de bioscoop vanaf 18 november!

De cult sciencefiction film TOTAL RECALL (1990) van Paul Verhoeven is in een sublieme digitaal gerestaureerde 4K-versie opnieuw in de Belgische bioscopen te bewonderen vanaf 18 november.  Het Amerikaanse box office succes met Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in de hoofdrollen was bij het moment van uitkomen één van de duurste films ooit gemaakt.

Bouwvakker Douglas Quaid kan zijn droom, een reis naar Mars, niet betalen. Hij besluit in plaats hiervan een virtuele vakantie in z'n hersenen te laten implanteren. Dit gaat echter fout: Quaid herinnert zich dat hij een geheim agent is. Hij reist naar Mars af om de rebellen aldaar te helpen. Of zijn al de dingen die hij meemaakt onderdeel van z'n geïmplanteerde vakantie?

Vintage Verhoeven is de bloederige verpakte maatschappijkritiek en de heerlijk sarcastische humor (‘Consider this a divorce!’). Met Sharon Stone als Schwarzeneggers echtgenote met dubbele agenda en Michael Ironside als de heerlijke snoodaard Richter. Naast de topcast was ook Paul Verhoeven, die voor TOTAL RECALL al Robocop draaide,  gegeerd wil in Hollywood. De film werd trouwens door de critici bij release goed ontvangen. De geweldige soundtrack is van de hand van Jerry Goldsmith (Chinatown, Star Trek, Planet of the apes).

TOTAL RECALL is geinspireerd op het kortverhaal "We can remember it for you wholesale" van Philip K. Dick - wiens inspiratie ook de basis vormde voor die andere cult sciencefiction film Blade Runner (Ridley Scott, 1982). De co-schrijvers Ronald Shusett en Dan O’Bannon schreven eerder Alien.

De 4K-restauratie, vanaf het originele 35mm-negatief, besteedde extra aandacht aan de continuïteit van de special effects. Total Recall was een van de eerste films waarin computer-gegenereerde beelden werden gebruikt, wat in 1991 werd bekroond met de Oscar voor Visual Effects. De originele soundtrack, gecomponeerd door Jerry Goldsmith, profiteerde ook enorm van de digitale restauratie in Dolby Atmos.

Paul Verhoeven over de restauratie: "Ik heb net de 4K-presentatie van mijn film gezien en het is absoluut geweldig wat Studiocanal en het restauratieteam hebben gedaan. Je ziet zoveel details dat het driedimensionaal lijkt. Bravo!"

De re-release van TOTAL RECALL kadert in de samenwerking van Lumière met Eye Filmmuseum in Amsterdam. In Eye Filmmuseum in Amsterdam is in 2021 een groot programma rond Paul Verhoeven te zien.

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Zwarte acteur klaagt Universal-studio aan voor discriminatie - Actueel

Zwarte acteur klaagt Universal-studio aan voor discriminatie

De Cubaans-Amerikaanse acteur Faizon Love heeft een rechtszaak aangespannen tegen Hollywood-studio Universal. Faizon zegt dat hij in 2009 uit de poster is gesneden van de komedie 'Couples Retreat' omdat hij zwart was. Dat meldt Deadline in een bericht dat door The Guardian is overgenomen. Verder lezen...