Toekomstige filmjournalist van de maand: Lenka Van de Cauter schrijft over Room - Actueel Cinema

   - 

Lenka Van de Cauter

Ik ben Lenka Van de Cauter, 20 jaar en tweedejaarsstudente Journalistiek aan de Arteveldehogeschool. Ik ben opgegroeid in een groot gezin met 4 broers en 1 zus en ben dus het liefst van al de hele tijd omringd door mensen. Mijn familie en vrienden nemen een belangrijke plaats in in mijn leven. Daarnaast spendeer ik mijn tijd op het speelplein VP Marsupilami in de zomer waar ik sinds dit jaar hoofdleiding ben. Ik kan dan ook enorm gelukkig worden als ik al die lieve kindjes zie spelen in de zon met elkaar. Tussendoor probeer ik ook nog wat te schrijven, later was het dan ook altijd mijn droom om een boek te schrijven. Dat plan staat momenteel nog eventjes on hold maar misschien komt het er ooit wel nog van. In de tussentijd hou ik me dus bezig met kleinere poëzie, andere gedachtenspinsels en artikels zoals deze natuurlijk.

ROOM: een hartverscheurend waargebeurd verhaal

Room is een film gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Emma Donoghue en geregisseerd door Lenny Abrahamson. Het hoofdpersonage Joy wordt gespeeld door Brie Larson, vooral gekend door haar aangekondigde rol in de film Captain Marvel die gepland staat voor 2022.


© DFree / Shutterstock.com

Joy werd op zeventienjarige leeftijd ontvoerd door ‘Oude Nick’ en sindsdien leeft ze in een hermetisch afgesloten tuinhuis in zijn tuin. In die tijd heeft ze ook een zoontje gekregen, Jack, die op het ogenblik van de film 5 jaar oud is. Jack heeft de buitenwereld nog nooit gezien en leeft in een compleet andere wereld met zijn eigen fantasie. Voor hem is ‘Kamer’ de wereld en wat ze zien vanuit het dakraam is de ruimte, meer is er niet. Alles wat hij kan zien op TV is niet echt, het zijn alleen hij, ma, kamer en daarbuiten de ruimte Ook is er nog Oude Nick die ’s nachts langskomt als hij in de kast moet slapen, want hij mag niet weten wat er dan gebeurt. Wanneer Jack boos wordt omdat hij geen kaarsen op zijn verjaardagstaart krijgt zoals op TV knapt er iets in Joy. Ze vertelt Jack over de echte wereld, die er eigenlijk maar niets wil van geloven. Maar ma is vastberaden en wil ontsnappen, en daarvoor heeft ze Jack nodig. Hoe ze dat doen moet je zelf maar bekijken in de film. Ze maken heuse plannen die niet altijd van een leien dakje lopen. Maar één plan werkt wel en Jack ziet voor het eerst echte bomen, beseft dat honden echt bestaan. Waar de klassieke film zou stoppen bij het happy end gaat deze film verder. Ze laten het lichte en heldere leven dat ontstaan is na de ontsnapping niet zomaar voor wat het is. Na 7 jaar ontvoerd te zijn en geboren te worden in een kamer van amper 5 op 6 is de wereld soms niet wat je ervan verwacht had. Alles is luid en er gebeurt zoveel, zoals Jack het mooi verwoordt ‘Het is alsof alle planeten van TV nu samen zijn en daartussen moet alle tijd verdeeld worden. Er gebeuren de hele tijd dingen en alles gaat zo snel.’ Joy en Jack stoten op vele problemen en raken even de connectie met elkaar kwijt door de grote wereld. Maar zoals het altijd al was, zijn het nog steeds zij en hij.

De film heeft fantastische beelden die het verhaal op een machtige manier ondersteunen. In Kamer is alles grauw en donker maar het harde leven wordt er ook getoond door de rauwe beelden die gebruikt worden. Zoals wanneer ma een zere kies verliest wanneer ze een appel eet en dit heel expliciet in beeld wordt gebracht. Deze kies zal later ook nog een belangrijke rol spelen in het verhaal. Dit is ook wat de film zo mooi maakt, alle maakt deel uit van het verhaal en geen enkel klein detail wordt vergeten. De doorleefdheid van ma en Jack wordt op zo een echte manier getoond aan de kijkers. Wanneer ze de echte wereld ontmoeten is alles plots even weer helder en licht en dat wordt ook voortgetrokken in de beelden. Waardoor het voor de kijker haast voelt of ze hetzelfde meemaken, eindelijk weer licht na de donkere Kamer. En zoals ik al zei, waar de klassieke film zou eindigen gaat deze verder. Na de bevrijding beginnen er tal van problemen op te duiken, die verwacht zijn maar in mijn ogen nog niet echt vaak getoond zijn aan een kijkerspubliek. Hoe voelt het om na 7 jaar weer de wereld te zien? Of om voor de eerste keer buiten te komen en te ontdekken dat er zoveel meer is? Jack heeft het moeilijk maar zoals je van het begin van de film al voelt is Jack een wonderbaarlijk jongetje. Het is mooi om te zien hoe hij de wereld bekijkt zonder deze ooit eerder te hebben gezien. Hoe hij zich erdoor slaat en erin slaagt om overal in te blijven geloven.

Ik was verwonderd over de levenswijsheid die deze kleine jongen via de film meegeeft. Zeker in deze tijden van quarantaine kan het een aanrader zijn om de wereld eens even te bekijken door de ogen van dit bijzonder jongetje. Vanaf het eerste moment pakt hij je hart in en hij laat je geen seconde los, net zoals hij zijn moeder nooit zal loslaten.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Room

Room

Drama  Regie: Lenny Abrahamson Met: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers Voor Jack is de kamer zijn wereld: de plek waar hij geboren is, waar hij en zijn moeder eten en slapen, spelen en leren. Maar terwijl dit voor Jack als thuis voelt, ervaart zijn moeder het als een gevangenis. Dankzij de intense liefde voor haar zoon heeft ze het voor elkaar gekregen om hem te laten... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: