Dardenne-broers hopen op nominatie voor European Film Awards - Actueel Cinema

    
Actueel
Dardenne-broers hopen op nominatie voor European Film Awards

Zaterdag worden in het Spaanse Sevilla de nominaties bekendgemaakt voor de European Film Awards (EFA). De Belgische film "Le Jeune Ahmed" van Jean-Pierre en Luc Dardenne en vijf Belgische coproducties maken deel uit van de 46 langspeelfilms die naar een nominatie dingen.

 "Le Jeune Ahmed" gaat over de 13-jarige Ahmed die heen en weer geslingerd wordt tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven. Ahmed is een jongen uit een gewoon allochtoon gezin die geradicaliseerd is met de imam als zijn mentor en zijn in Syrië omgekomen neef als idool, als rolmodel van echte moslims. "De maatschappij, de school, de opvoeders, zijn moeder, kunnen inderdaad niets doen wanneer iemand geradicaliseerd is. Dat is wat onze film laat zien", zei Luc Dardenne daarover op het Filmfestival van Cannes. De andere Belgische coproducties die meedingen naar een prijs zijn "Dirty God" (Nederland, Groot-Brittannië, België en Ierland), geregisseerd door Sacha Polak, "God exists, her Name is Petrunija" (Macedonië, België, Slovenië, Frankrijk en Kroatië), geregisseerd door Teona Stugar Mitevska, "Oleg" (Letland, Litouwen, België en Frankrijk), geregisseerd door Juris Kursietis, "Sorry we missed You" (Groot-Brittannië, Frankrijk en België), geregisseerd door Ken Loach en "Tel Aviv on Fire" (Luxemburg, Frankrijk, Israël en België), geregisseerd door Sameh Zoabi. De afgelopen weken konden de meer dan 3.600 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorie Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. Een achtkoppige jury zoekt dan weer de winnaars in de categorieën Europese D.O.P., Montage, Productie-ontwerp, Kostuumontwerp, Haar en Make-up, Muziek, Geluidsontwerp en Visual Effects.

De 32ste European Film Awards met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 7 december in Berlijn. "Girl", het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is genomineerd voor de EFA People's Choice Award, een publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de European Film Awards. De film werd vorig jaar al driemaal genomineerd voor de EFA's. "Girl" won vorig jaar de prijs voor Europese ontdekking op het Europese filmfestival en werd toen genomineerd in de categorie beste film en beste acteur. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de films

Al het nieuws cinema

Vanavond op TV: Perfect High - Actueel

Vanavond op TV: Perfect High

Kijk vanavond, nu maandag 1 juni, om 20u35 op VIJF naar "Perfect High"!
Vanavond op TV: Heat - Actueel

Vanavond op TV: Heat

Kijk vanavond, nu zondag 31 mei, om 20u45 op VIER naar "Heat"!
Vanavond op TV: World War Z - Actueel

Vanavond op TV: World War Z

Kijk vanavond, nu zondag 31 mei, om 20u35 op VTM naar "World War Z"!
Nieuwe klachten tegen producent Harvey Weinstein - Actueel

Nieuwe klachten tegen producent Harvey Weinstein

In een nieuwe rechtszaak tegen voormalig filmmagnaat Harvey Weinstein beschuldigen vier vrouwen hem van aanranding en verkrachting. Een van hen was destijds minderjarig.
Fassbinder-actrice Irm Hermann overleden - Actueel

Fassbinder-actrice Irm Hermann overleden

De Duitse actrice Irm Hermann, die meespeelde in verschillende films van Rainer Werner Fassbinder en andere bekende regisseurs van de Neuer Deutscher Film, is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar manager donderdag bevestigd.
Vanavond op TV: Allied - Actueel

Vanavond op TV: Allied

Kijk vanavond, nu vrijdag 29 mei, om 22u30 op VTM naar "Allied"!