Amerikaanse acteur Jerry Lewis op 91-jarige leeftijd overleden - Actueel Cinema

   - 

De Amerikaanse acteur, komiek, regisseur en producent Jerry Lewis is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Las Vegas. Zijn agent heeft het overlijden bevestigd aan verscheidene Amerikaanse media. De in New Jersey geboren Lewis staat te boek als één van de eerste supersterren in de geschiedenis van Hollywood.

 Lewis startte zijn carrière in het midden van de jaren negentig aan de zijde van Dean Martin. Het komische duo maakte furore met slapstick, eerst in de theaterzalen en op televisie en vanaf de jaren vijftig ook op het witte doek. "My Friend Irma" was hun eerste succes. In 1956 scheidden hun wegen en vatte Lewis een succesvolle solocarrière aan. Hij groeide niet enkel uit tot de meest populaire acteur van de Verenigde Staten, maar ging ook aan het produceren en regisseren. "The Nutty Professor" en "The Bellboy" zijn enkele hoogtepunten uit die periode. Vanaf midden jaren zestig begon zijn filmcarrière wat te tanen, maar in die periode lanceerde Lewis wel een jaarlijkse televisiemarathon ten voordele van de bestrijding van spierdystrofieën. Lewis, die zelf met rugpijn kampte, zou die benefietactie meer dan veertig jaar volhouden en volgens het blad Variety zamelde hij in die periode meer dan twee miljard dollar in. Het leverde hem zelfs een nominatie voor de Nobelprijs op. Op het witte doek zou Lewis nog af en toe schitteren, onder meer met dramatische rollen in "The King of Comedy" en "Arizona Dream". Uiteindelijk zou hij in meer dan zestig films spelen. Zijn prent "The Nutty Professor" werd in 1996 heruitgebracht in een nieuwe versie met Eddie Murphy in de hoofdrol.

Lewis werd op 16 maart 1926 in New Jersey geboren als Joseph Levitch. Hij is afkomstig uit een joods gezin met Russische roots. Hij had zes zonen uit zijn eerste huwelijk en adopteerde een dochter tijdens zijn tweede huwelijk. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: