European Film Awards: 50 films in selectie 2016 Vlaamse film D'Ardennen op short list ! - Actueel Cinema

   - 

De European Film Academy en EFA-Producties kondigen de European Film Academy en EFA-Producties de titels aan van de 50 films, die dit jaar geselecteerd zijn voor de filmlijst die in aanmerking komt voor een European Film Award 2016! Met 33 Europese landen die vertegenwoordigd zijn, illustreert deze lijst opnieuw de grote diversiteit van de Europese cinema.

De twee Belgische films « D’Ardennen » van Robin Proot en « La Fille inconnue » van Jean-Pierre & Luc Dardenne maken deel uit van de selectie van 50 langspeelfilms die kans maken op een nominatie voor de European Film Awards! Daarnaast maken ook vier Belgische coproducties kans op een nominatie:  « Elle » van Paul Verhoeven (Entre Chien et Loup), « I, Daniel Blake » van Ken Loach (Les Films du Fleuve),  « Beyond the mountains and hills » van Eran Kolirin (Entre Chien et Loup) en « Baccalauréat » van Cristian Mungiu (Les Films du Fleuve).

In de 20 landen met de meeste EFA-Leden hebben deze leden één nationale film rechtstreeks in de selectielijst gestemd. Om de lijst te vervolledigen heeft een selectiecommissie bestaande uit EFA-Bestuursleden en gevraagde deskundigen Péter Bognár (Hongarije), Dave Calhoun (G.B.), Paz Lazaro Barquilla (Spanje), Christophe Leparc (Frankrijk) en Alik Shpilyuk (Oekraïne) extra films opgenomen.

In de komende weken zullen meer dan 3.000 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorie Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. De nominaties worden dan aangekondigd op 5 november tijdens het Sevilla Europees Film Festival in Spanje. Een 7-koppige jury zal dan beslissen over de prijswinnaars in de categorieën Europese D.O.P., Montage, Productie-ontwerp, Kostuumontwerp, Haar en Make-up, Componist en Geluidsontwerp.

De 29ste European Film Awards met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 10 december in Wroclaw, Europese Culturele Hoofdstad 2016.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan - Actueel
Actueel

Film 'Bovary' krijgt vijf nominaties voor filmfestival Milaan

De film 'Bovary' van Jaco Van Dormael is vijf keer genomineerd voor het filmfestival van Milaan. Het gaat om een verfilming van het gelijknamige theaterstuk van Michaël De Cock dat nog steeds door ons land tourt. Maaike Neuville en Koen De Sutter nemen zowel in de film als in de theaterversie de... Verder lezen...
J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten - Actueel
Actueel

J. K. Rowling vecht terug na openbaring thuisadres door activisten

Nadat transactivisten vrijdag het thuisadres van J. K. Rowling hadden gedeeld op Twitter, heeft de Britse auteur gisteren gezegd dat ze zich niet de mond laat snoeren. "Ik heb nu zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik het huis kan behangen, en ik ben niet gestopt met me uit te spreken", schrijft... Verder lezen...
La Fille Inconnue

La Fille Inconnue

  Regie: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne Met: Adèle Haenel, Jérémie Renier, Olivier Gourmet Op een avond na sluitingstijd van haar kabinet, hoort de jonge huisdokter Jenny dat er aangebeld wordt. Ze besluit niet open te doen. De volgende dag verneemt ze van de politie dat er niet ver daar vandaan een jong meisje, zonder identeit, dood terugvonden is.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: