The Lady in the Van: Maggie Smith als clochard - Bespreking Cinema

 

Je kan je de vraag stellen waarom iemand 15 jaar lang een vrouwelijke clochard tolereert. Het vrouwmens, ene Mary Shepherd, leefde de hele tijd in een gele bestelwagen op zijn oprit, maakte constant gebruik van zijn toilet – en indien ze daar niet bij kon, liet ze sporen na in de buurt – en elektriciteit, vertikte het om hem ook maar één keer te bedanken en stonk een uur in de wind.

Maar Bennett zal vermoed hebben dat de bejaarde dame een dramatisch heel interessant leven verborg. En dat is nu net wat Bennett niet heeft. In de filmversie blijkt Alan zo verveeld dat hij tegen een andere versie van zichzelf praat (tweemaal acteur Alex Jennings). De ene is Bennett de schrijver, de andere Bennett de mens. In die zin is ‘de dame in het bestelbusje’ meer een commentaar op het lege leven van Bennett zelf.  Maar daar denk je niet meteen aan, omdat Shepherd vertolkt wordt door niemand minder dan Maggie Smith, die ook al de rol op de planken speelde. Niemand kan beter een charismatische feeks vertolken dan Smith.

Denk maar aan de serie Downton Abbey, waarin ze min of meer de aristocratische versie van Shepherd incarneerde. Smith is zelfs zo geweldig dat je het eigenlijk magere en voortkabbelende verhaaltje niet eens opmerkt.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
5 films om in de stemming te komen voor seks - Actueel
Actueel

5 films om in de stemming te komen voor seks

We hebben deze lijst van 5 films samengesteld voor de geliefden die dit lezen om jullie in de stemming te brengen. Pak je popcorn en leun tegen elkaar aan, want dit wordt een spannend avontuur. Meer verklappen we niet... Verder lezen...
The Lady in the Van

The Lady in the Van

Biografie, Komedie  Regie: Nicholas Hytner Met: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent Autobiografisch verhaal van Alan Bennett, waarin de Britse schrijver (Alex Jennings) een bijzondere band ontwikkelt met Miss Shepherd (Maggie Smith), een oude dame die gedurende vijftien jaar in een busje op zijn oprijlaan woonde.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: