Cannes 2015: het ellendige rotjoch in Woody Allen - Actueel Cinema

   - 

Er mag opvallend veel gelachen worden in de officiële slectie van Cannes dit jaar. In zijn Irrational Man is Woody Allen echter serieuzer dan we van hem gewoon zijn. Eigenlijk zit die ernst al in hem van toen hij vijf was, zegt hij.

 

"Mijn moeder heeft me al verschillende keren verteld dat ik een geweldig kind was," vertelt Woody met een glimlachje om de lippen. "Tenminste, ik was een lieve jongen van mijn geboorte tot mijn vijfde. Daarna ben ik volgens haar veranderd in een gemene zuurpruim."

 

Allen is intussen 74 jaar ouder, maar hij weet naar eigen nog precies waar die gedaanteverwisseling vandaan kwam. "Toen ik vijf was, heb ik voor het eerst beseft dat ik op een dag zou sterven," legt hij uit. "Dat heeft mijn leven compleet om zeep geholpen. Ik wist namelijk ook dat al de verhalen die ik te horen kreeg over de hemel of het hiernamaals nonsens zijn. Je leeft, je gaat dood en daarmee houdt het op. Ik vind kunstenaars die het over 'hun nalatenschap' hebben trouwens even belachelijk."

 

Dat die zwartgallige visie hem niet in een diepe depressie geduwd heeft, komt door het talent dat hij al even jong ontdekte: de humor. Hij stelde weinig voor als talent, maar hij kon als geen ander grappen schrijven. "Als we een opstel moesten schrijven, lazen mijn leraars de mijne altijd luidop voor omdat ze het zo grappig vonden," herinnert hij zich. "Zo ben ik op mijn zestiende ook beginnen werken, als grappenschrijver. Anders was ik waarschijnlijk taxichauffeur, barman en serveur geworden, zoals mijn vader."

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares - Actueel
Actueel

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares

De 74-jarige acteur vertelde de Film Comment podcast (via The Playlist) dat hij te zien zal zijn in 'Tron: Ares', de derde film in de sci-fi franchise die hij begon met 'Tron' in 1982 en vervolgde met 'Tron: Legacy' in 2010. Verder lezen...
Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel - Actueel
Actueel

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel

De Franse acteur Gérard Depardieu, die sinds maandagochtend in hechtenis zat in het kader van beschuldigingen van aanranding, is vrijgelaten uit de politiecel. Dat heeft zijn advocaat gezegd aan verslaggevers. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: