Filmografie Whitney Houston

Geboortedatum: 09/08/63 (56 jaar)
Meisjesnaam: Whitney Elizabeth Houston
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Whitney Elizabeth Houston is een Amerikaanse zangeres die vanaf midden jaren tachtig furore maakt met soulzang. Ze is het nichtje van Dionne Warwick en dochter van achtergrond- (van o.a. Elvis en Aretha Franklin) en gospelzangeres Cissy Houston. Whitney Houston wordt vaak geprezen omwille van haar goede live optredens en haar krachtige stem. 
 
In 1985 kwam haar eerste cd "Whitney Houston" uit. Deze werd meteen een succes met hits als "Greatest Love Of All", "Saving All My Love For You", "How Will I Know" en "All At Once". Wereldwijd meer dan 22 miljoen verkochte exemplaren.& Lees de volledige biografie  
 
In 1987 kwam ze met het album "Whitney" en brak ze met zeven opeenvolgende nummer-één hits een record. Met dit album slaagde Whitney als eerste vrouwelijke artieste erin de Billboard top 100 binnen te komen op nummer 1. Dit album verkocht wereldwijd meer dan 19 miljoen exemplaren. 
 
In 1990 komt Whitney Houston's derde album uit. Op dit album staan meer R&B-nummers, waaronder de grote hit "I'm Your Baby Tonight". De ballad "All Man That I Need" werd ook een wereldwijde hit. Dit album verkocht internationaal meer dan 10 miljoen exemplaren. 
 
In 1992 speelt ze als actrice in de film "The Bodyguard", met als tegenspeler Kevin Costner. Tevens is ze met het nummer "I Will Always Love You" (een cover van Dolly Parton) weer helemaal terug als zangeres. Het nummer staat wereldwijd wekenlang op de eerste plaats in de hitlijsten. De soundtrack van de film levert haar verder nog de hits "I Have Nothing", "I'm Every Woman" (een cover van Chaka Khan) en "Run To You" op. "The Bodyguard" is de best verkochte soundtrack aller tijden en staat in vele landen aan de top van de hitlijsten in 1992. Wereldwijd werden er meer dan 42 miljoen exemplaren verkocht. 
 
In 1995 speelt ze een hoofdrol in de film "Waiting To Exhale", die het vooral in de Verenigde Staten goed doet. De singles "Exhale" en "Count On Me" werden hits en een enorm succes in de Verenigde Staten. "Exhale (Shoop Shoop)" is Whitney's 11de Amerikaanse nummer 1-hit. De soundtrack verkocht wereldwijd meer dan 13 miljoen exemplaren. 
 
In 1996 speelt ze in de film "The Preacher's Wife", van de soundtrack van de film werden "I Believe In You And Me" en "Step By Step" hits. Op dit album stonden voor het merendeel gospelsongs. Hiermee ging Whitney terug naar haar roots, ze trad voor het eerst op voor een publiek als prille tiener in "The New Hope Baptist Church" in Newark (New Jersey). Dit album is het best verkochte gospelalbum ooit en verkocht werelwijd 6 miljoen exemplaren. 
 
In 1998 neemt Whitney Houston weer een studioalbum op dat naar de naam "My Love Is Your Love" luistert. Het titelnummer "My Love Is Your Love" en de nummers: "When You Believe" (duet met Mariah Carey)," If I Told You That","It's Not Right But It's Okay", "Heartbreak Hotel" en "I Learned From The Best" werden (bescheiden) hits. Dit album werd een behoorlijk succes en verkocht wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren. 
 
Speciaal voor de Olympische Spelen van 1988 neemt Whitney Houston 'One Moment In Time' op. De single haalt in zowel Nederland als in de Verenigde Staten de Top 10 en werd Whitney's 3de NR 1 hit in de UK. 
 
In 2000 volgt de succesvolle verzamelaar "The Greatest Hits" waarop enkele nieuwe nummers staan: het duet "Could I Have This Kiss Forever" met Enrique Iglesias is daarvan het meest succesvol. Wereldwijd werden er meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht van deze Greatest Hits CD. 
 
In 2002 volgt het commercieel teleurstellende album "Just Whitney" waarvan "Watchulookinat" en "On My Own" op single verschijnen. Het album kwam de Amerikaanse top 100 binnen op NR 9 maar verkocht wereldwijd slechts 3 miljoen exemplaren. 
 
In 2003 kwam het album "One Wish: The Holiday Album" uit. Dit kerstalbum werd enkel in de VS uitgebracht. 
 
De laatste jaren is Whitney Houston vooral in het nieuws gekomen door problemen met haar echtgenoot Bobby Brown en geruchten (later bevestigd) van drugsgebruik. In 2005 is ze afgekickt in het Crossroads Centre op het Caraïbische eiland Antigua. Deze kliniek werd opgericht door Eric Clapton. 
 
Inmiddels is Whitney Houston samen met haar ontdekker en platenbaas Clive Davis bezig aan haar zevende studioalbum dat in 2008 zal uitkomen. Inmiddels is ze gescheiden van Bobby Brown en heeft ze de voogdij gekregen over hun dochter

Filmografie Whitney Houston

Sparkle - Drama, Muziek

Sparkle

Drama, Muziek