Filmografie Keith Richards

Biografie

Keith werd geboren in Dartford in Kent net ten zuiden van Londen. Al in 1951 op de lagere school raakte Richards bevriend met Mick Jagger. Hun middelbareschoolkeuze was verschillend, dus na drie jaar verloren ze elkaar uit het oog. In zijn middelbare schooltijd begon Richards gitaar te spelen, met name de Amerikaanse rock & roll inspireerde hem. In 1959 werd hij vanwege wangedrag van school gestuurd en ging hij naar de Sidcup Art School (kunstacedemie). Daar ontmoette hij Dick Taylor, de latere gitarist van de Pretty Things, die op dat moment samen met Jagger in een bluesbandje speelde. De vriendschap werd vernieuwd en Richards, die inmiddels ook Brian Jones had ontmoet, kwam bij de band. Ook Jones kwam erbij. Deze band zou zich ontwikkelen tot de Rolling Stones, die officieel in 1962 hun eerste optreden hadden. 
 
De Rolling Stones werden al snel heel succesvol, vooral nadat manager Andrew Oldham Keith en Mick liet beseffen dat ze ook konden schrijven. Keith schreef onder andere de riffs voor (I can't get no) Satisfaction, Paint It, Black en Jumping Jack Flash. Daarbij heeft hij ook vrijwel het gehele nummer Angie geschreven. 
 
Keith Richards is vooral bekend door zijn innovatieve gitaarspel. Zijn gitaargeluid vormt daarom ook een groot deel van de 'Stones-sound'. Zijn performance is altijd onderkoeld naast een enorm energieke Jagger. Daarnaast heeft hij in de loop der jaren zijn songschrijverscapaciteiten uitgebreid getoond. In muziektijdschrift Rolling Stone staat hij 10e op de lijst van 100 beste gitaristen allertijden. 
 
In 1988 begon hij een solocarriere. Hij speelde met zijn band, The Expensive Winows, onder andere het Stones-nummer Connection van Between The Buttons. 
 
De band en hun leden hebben een agressief, seksueel uitgesproken en drugsverslaafd imago. Richards is ook meermalen opgepakt voor drugsbezit. De eerste keer gebeurde dat in 1967, toen bij een politie-inval amfetaminepillen werden gevonden bij Jagger's toenmalige vriendin Marianne Faithfull. Richards werd veroordeeld tot een jaar, maar het feit dat er enorm veel ophef ontstond over de overtrokken eis en het ontbreken van direct bewijs maakte dat de veroordeling teruggedraaid werd. 
In 1977 werd Richards in Canada gearresteerd vanwege het bezit van heroïne. Door toe te stemmen met een optreden in een benefietconcert voor blinden en de toezegging in de VS een ontwenningskuur te gaan volgen, kon hij de gevangenis weer ontlopen. Maar zijn afkicken was die keer wel definitief. In een interview met het Britse muziekblad NME grapte Richards in 2007 dat hij zelfs de as van zijn in 2002 overleden vader: Bert Richards (84) zou hebben gesnoven. 
 
In 1967 werd Anita Pallenberg Richards' vriendin. Ze kregen samen drie kinderen (Marlon in 1968, Angela in 1972 en Tara in 1976), de jongste overleed aan wiegendood. In 1979 gingen Richards en Pallenberg uit elkaar. 
In 1983 trouwde Richards met Patti Hansen. Met haar kreeg hij nog twee kinderen, Theodora en Alexandra. 
Op 21 april 2007 overleed de moeder van Keith Richards: Doris Richards op 91-jarige leeftijd. Het voor een groot deel door Keith Richards geschreven nummer Angie gaat (volgens hemzelf) over zijn dochter Angela. Vele beweren echter dat het over Angie Bowie gaat, waarmee Mick Jagger destijds een relatie zou hebben gehad

Filmografie Keith Richards


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: