Filmografie Taylor Lautner

Biografie

Taylor Daniel Lautner (geboren op 11 februari 1992) is een Amerikaanse acteur. Hij is waarschijnlijk het bekendst door zijn vertolking van Jacob Black in de Twilight film serie. Eerder was hij o.a. te zien in familiefilms als The Adventures of Sharkboy and Lavagirl en Cheaper by the Dozen  
 
Taylor is geboren in Grand Rapids, Michigan. Hij is de zoon van Deborah, die voor een software ontwikkelings bedrijf werkt, en Daniel Lautner, een piloot bij een commercieel vliegbedrijf. Taylor is Rooms-Katholiek opgevoed in Hudsonville, Michigan, en hij zat op de Jamestown Elementary School tot hij elf jaar oud was en met zijn familie naar het Santa Clarita gebied verhuisde. Naast zijn Nederlandse, Franse en Duitse bloed zegt hij dat hij ook wat Indiaans (voornamelijk Ottawa en Potawatomi) bloed te hebben via zijn moeder. Hij heeft een jonger zusje, Makena. 
 
 
Hij begon met karate toen hij 6 jaar oud was en volgde een opleiding op Fabiano's Karate School. Hij werd al snel uitgenodigd om te trainen met zevenvoudig wereldkampioen karate, Mike Chatten. Op zijn achtste werd hij gevraagd om voor zijn land uit te komen in de categorie tot twaalf jaar van de World Karate Association. Hij werd "Junior World Forms and Weapons Champion" en won 3 gouden medailles. In 2003 werd hij 's werelds nummer 1 "NASKA's Black Belt Open Forms, Musical weapons, Traditional Weapons en Traditional Forms". Op zijn twaalfde had hij drie Junior Wereldkampioenschappen op zijn naam staan. 
 
 
Taylor begon met acteren door zijn karate coach, die de rol van de blauwe Power Ranger heeft vertolkt. Zijn coach haalde hem over auditie te doen voor een Burger King-advertentie in Los Angeles. Vlak daarna reisde het gezin continu heen en weer om Taylor auditie te laten doen voor verschillende rollen. Toen hij tien was namen zijn ouders de beslissing om te verhuizen naar Los Angeles zodat Taylor zich nog meer op het acteren kon concentreren. Na de verhuizing naar Los Angeles heeft Taylor verschillende rollen gespeeld in "My Wife and Kids" (2001), "Summerland" (2004), "The Bernie Mac Show" (2001), en The Nick & Jessica Variety Hour (2004) (tv). Naast zijn televisiecarrière is Taylor succesvol in voice-over werk. Hij heeft een terugkerende rol gespeeld als Youngblood in de cartoon "Danny Phantom" (2004) en heeft hij twee opnamen gehad van "What's New, Scooby-Doo?" (2002) en 'Charlie Brown'. Taylor heeft ook een serie opnamen op zijn naam staan van de serie Which Whay Is Up? (1977) samen met de stem van Silas in een animatieserie "Silas en Bretagne". 
Zijn doorbraak kwam in 2005 toen hij op dertienjarige leeftijd de rol van Sharkboy in de Robert Rodriguez-film The Adventures of Sharkboy en Lavagirl 3-D (2005) kreeg. Hij bracht drie maanden door in Austin, Texas om te filmen. Binnen enkele maanden kreeg hij na een succesvolle auditie de rol van Eliot, de zoon van Bakers' rivaal in Cheaper by the Dozen 2 (2005). 
In oktober 2008 speelde Taylor Christian Slater's zoon in de televisieserie My Own Worst Enemy, totdat de serie stop werd gezet na maar negen afleveringen. Daarna speelde Taylor het Indiaanse karakter Jacob Black in Twilight, de verfilming van de gelijknamige roman van Stephanie Meyer. Door grote lichamelijke veranderingen die plaatsvinden in het karakter van Jacob Black door de serie heen, overwoog de regisseur van het vervolgdeel New Moon om Taylor te vervangen door een andere acteur. In een poging om de rol te behouden, trainde Taylor intensief en kwam hij 14 kilo aan. Hij kreeg hierdoor ook de rol van Jacob in New Moon in 2009 en het vervolg Eclipse in 2010. In ditzelfde jaar speelde hij de rol van Willy Harrinton in de romantische komedie Valentine's Day. 
In september 2009, presenteerde Taylor samen met Shakira de Best Female Video Award aan Taylor Swift tijdens de 2009 MTV Video Music Awards. Hij was de presentator van Saturday Night Live op 12 december 2009. Hierdoor was hij één van de jongste beroemde presentatoren in de geschiedenis van de show. 
In 2010, tijdens de 82e Annual Academy Awards, gaf Taylor samen met Twilight-collega Kristen Stewart een eerbetoon aan het horrorfilm-genre. Taylor is op dit moment de best betaalde tieneracteur en de Amerikaanse Glamour benoemde hem tot de 2e sexiest man van 2010.

Filmografie Taylor Lautner


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: