Filmografie Danny DeVito

Biografie

Daniel Michael (Danny) DeVito (Neptune (New Jersey), 17 november 1944) is een Amerikaans filmacteur, filmregisseur en producer, die doorbrak met zijn rol van kribbige en cynische baas van een taxibedrijf in de sitcom Taxi. Hij valt op door zijn geringe grootte: hij is slechts 1,52 m lang. 
 
DeVito's ouders waren van rooms-Katholieke, Italiaans-Amerikaanse afkomst. Zijn high school voltooide hij in Asbury Park, New Jersey. 
 
Hij speelde een bijrol in onder meer de film One Flew Over the Cuckoo's Nest. 
 
In de Verenigde Staten werd DeVito beroemd door de rol van "Louie De Palma" in de populaire televisieserie van ABC en NBC, Taxi (1978-1983). In het buitenland is hij vooral bekend vanwege zijn vele films. 
 
Hij trouwde op 28 januari 1982 met actrice Rhea Perlman, die hij ontmoette toen ze aan Taxi meewerkten. Ze hebben drie kinderen: Lucy Chet (maart 1983), Grace Fan (maart 1985) en Jake Daniel (oktober 1987). 
 
Samen met Michael Douglas en Kathleen Turner speelde hij in de zeer succesvolle bioscoopfilm Romancing the Stone (1984) en het vervolg The Jewel of the Nile (1985). 
 
Voor zijn hoofdrol in de zeer humoristische zwarte komedie Ruthless People (1986), waarin hij naast Bette Midler speelde, werd hij genomineerd voor een Golden Globe. 
 
In 1987 regisseerde en speelde DeVito met Billy Crystal in Throw Momma from the Train, en twee jaar later opnieuw met Douglas en Turner in de zwarte komedie The War of the Roses. 
 
Hij maakte samen met Arnold Schwarzenegger een aantal komedies, waaronder Twins (1988) en Junior (1994). 
 
In 1992 speelde hij de schurk The Penguin in Batman Returns, Tim Burtons opvolger van de succesvolle film Batman (1989). 
 
DeVito sprak de stem in van Herb Powell bij twee afleveringen van The Simpsons. 
 
Alhoewel over hem gesproken werd als een voorspelbare komedieacteur, speelde hij ook zeer gewaardeerde rollen in films als Hoffa (1992), die hij regisseerde en waar hij in meespeelde naast zijn oude vriend Jack Nicholson in de titelrol, in L.A. Confidential (1997) als een nieuwsgierige verslaggever, in The Big Kahuna (1999) als een bedreven zakenman en in Heist (2001), met daarin één van de beste sterfscènes aller tijden. 
 
In 1999 produceerde en speelde Devito in Man On The Moon, een film over het merkwaardige leven van Andy Kaufman, zijn voormalige medespeler uit Taxi. 
 
Naast acteur werd Devito ook een belangrijke film- en televisieproducer. Met zijn productiemaatschappij Jersey Films produceerde hij vele films, waaronder Get Shorty (1995), Gattaca (1997), Erin Brockovich (2000) en Garden State (2004). 
 
Voor zijn televisiewerk kreeg hij in 2011 een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Filmografie Danny DeVito

Dr Seuss the Lorax - Animatie Film
juli 2012

Dr Seuss the Lorax

Animatie Film Regie: Chris Renaud, Cinco Paul, Ken DaurioIn deze hartverwarmende familiefilm van de makers van Despicable Me en Hop zien we hoe een twaalfjarige jongen een zoektocht begint naar datgene waarmee hij het hart van zijn droomlief zal kunnen stelen. Om dit te vinden moet hij op ontdekkingstocht in het verhaal van The Lorax, een chagrijnig maar... Verder lezen...
Deck the Halls - Komedie
december 2006

Deck the Halls

Komedie Regie: John WhitesellMet: Danny Devito & Matthew ModineEen komedie vol met jaloezie, burenconflicten, kerstdecoratie en eindejaarsfeesten. Steve (Matthew Broderick), huisvader en controlefreak, is een echte liefhebber van de kerstperiode. Zijn nieuwe buurman, Danny (Danny DeVito) is zijn absolute tegenpool : een kerel met een groot hart en een hoofd... Verder lezen...
Duplex - Komedie
mei 2004

Duplex

Komedie Regie: Danny DeVitoMet: Drew Barrymore, Ben Stiller, Eileen Essell,...Een koppel uit New York (Drew Barrymore en Ben Stiller) koopt het appartement van hun dromen: groot, luxueus en goed gelegen. Het enige nadeel: ze ontdekken dat het appartement een duplex is en dat op de tweede verdieping een lieve, oude huurster zit die absoluut niet weg wil. Het koppel probeert... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: