Michael J. Fox

Filmografie Michael J. Fox

Geboortedatum: 09/06/61 (59 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Michael J. Fox, eigenlijk Michael Andrew Fox (Edmonton (Alberta, Canada), 9 juni 1961) is een van geboorte Canadees acteur, die voornamelijk bekend is geworden door zijn rol als Alex P. Keaton in Family Ties en als Marty McFly in de Back to the Future-trilogie. Ook speelde hij Mike Flaherty in de televisieserie Spin City. 
 
Fox gebruikt als tweede initiaal de 'J.' als eerbetoon aan acteur Michael J. Pollard. Hij koos niet voor Michael A. Fox omdat dit mogelijk met arrogantie geassocieerd kon worden (a fox). 
 
Hij speelde in diverse films en tv-series, en s Lees de volledige biografie schreef een autobiografisch boek, Lucky Man, over zijn ervaringen met vroeg optredende ziekte van Parkinson. Daarin vertelt hij openhartig over zijn leven voor en na de diagnose en hoe de aanvankelijke moeilijke tijd een hele belangrijke periode in zijn leven is geworden. In 2009 kwam opnieuw een boek van hem uit "Always Looking Up" 
 
Vanaf 1982 werd Fox bekend in de tv-serie Family Ties , waarin hij de conservatieve studentikoze zoon speelde van een echtpaar uit de hippietijd. In 1984 kwam zijn eerste film waardoor hij in de filmwereld bekend werd: Class of 1984, een mengeling tussen Dangerous Minds en A Clockwork Orange. Hierna kwam zijn echte doorbraak in de tweede helft van de jaren 80 met de Back to the Future-trilogie, waarin hij met Christopher Lloyd speelde. 
 
In 1990 werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld, wat hij echter pas in 1998 bekend maakte. Hij speelde op dat moment een hoofdrol in de televisieserie Spin City. In 2000 besloot hij zich terug te trekken als acteur en werd in bovengenoemde serie opgevolgd door Charlie Sheen. Sindsdien is hij fondsenwerver voor stamcelonderzoek, een techniek waarvan hij gelooft dat het in de toekomst neurologische aandoeningen kan helpen genezen. 
 
In films doet hij voornamelijk nog de stemmen in animatiefilms. Recent heeft hij nog een gastrol gespeeld in de serie Boston Legal, wat hem een Emmy-nominatie opleverde. 
 
Fox is sinds 1988 getrouwd met Tracy Pollan, die hij heeft leren kennen op de set van Family Ties. Samen hebben ze vier kinderen: Sam Michael (1989), tweeling Aquinnah Kathleen en Schuyler Frances (1995) en Esme Annabelle (2001)

Filmografie Michael J. Fox