'Jackie' op Pickx+: Hoe waarheidsgetrouw is de film over de rouwende first lady? - Actueel Cinema

   - 
'Jackie' op Pickx+: Hoe waarheidsgetrouw is de film over de rouwende first lady?

SYNOPSIS

In JACKIE kruipt Oscarwinnares Nathalie Portman in de huid van Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe.

Een vrouw in rouw, die zich uiterlijk sterk moest houden om haar kinderen te troosten en een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

JACKIE werd lovend ontvangen op het filmfestival van Toronto waar hij de Platform Prize won. Op het prestigieuze filmfestival van Venetië werd hij bekroond met de prijs voor beste scenario.

De moord op John F. Kennedy zorgde voor een schokgolf die de wereld veranderde en de Verenigde Staten voorgoed beïnvloedde. Het onderwerp heeft Amerikaanse filmmakers al vaak geïnspireerd, maar in dit geval liet een Chileense regisseur zich erdoor aanspreken. Pablo Larraín bekijkt de gebeurtenis door de ogen van Jackie Kennedy, de immer perfecte en evenwichtige first lady. Terwijl de democratie om haar heen dreigde uiteen te vallen, moest zij zich sterk tonen voor het volk en het nalatenschap van haar echtgenoot - zowel als man en als een van de meest geliefde Amerikaanse presidenten ooit - in stand houden.

Maar hoe waarheidsgetrouw toont de film het leven en de situatie van de rouwende first lady?

Pablo Larraín is geen Amerikaan en stond daardoor enigszins op afstand van het verhaal, in tegenstelling tot veel van zijn Hollywood-collega's. Toch kreeg hij het verzoek om een film te maken over de Kennedy's. Dus waar haalde hij zijn informatie en input vandaan?

Online vond hij beelden van Jackie Kennedy uit 1961, waarin ze een rondleiding gaf door het Witte Huis. De filmmaker was gefascineerd door haar evenwichtige aanwezigheid en haar passie voor de geschiedenis van de presidentiële residentie. Tijdens het draaien van 'Jackie' speelde de regisseur de beelden van de rondleiding in het Witte Huis af op zijn monitor om ervoor te zorgen dat de beeldvoering exact hetzelfde was als destijds in 1961.

Later stuitte Larraín op een buitengewoon belangrijk document dat cruciale inzichten bevatte. Het betrof een bijzonder interview dat enkele dagen na de fatale schietpartij plaatsvond. Theodore H. White, een gerespecteerde journalist van Time Magazine, had de zeldzame kans gehad om de First Lady te interviewen in haar eigen huis. In dit gesprek opende Jackie haar hart op een manier die zelden gezien was. Haar diepe emoties, rouw en moed werden op aangrijpende wijze vastgelegd en vormden de basis van een krachtige scène in de film.

De film reproduceerde dit historische interview tot in de kleinste details, waarbij elk woord en elke emotie nauwkeurig werden gerecreëerd. Het bood een onthullende inkijk in de innerlijke wereld van Jackie Kennedy, en diende als het ultieme eerbetoon aan haar veerkracht en vastberadenheid tijdens een van de meest turbulente periodes in de Amerikaanse geschiedenis. Haar woorden in het interview waren doordrenkt met de diepe wens hoe ze haar man, President John F. Kennedy, herinnerd wilde zien worden door de wereld.

Dit krachtige interview fungeerde tevens als de spil voor de vele aangrijpende flashbacks in de film, waarmee Larraín het meeslepende verhaal van de Kennedy's en de fatale schietpartij vakkundig ontrafelde. Door middel van zorgvuldig gekozen beelden en pakkende vertolkingen bracht de regisseur de geschiedenis tot leven en liet hij het publiek de diepte van de menselijke emoties ervaren die deze periode kenmerkten.

Kortom, 'Jackie' is geen documentaire, maar historici en kenners zijn het erover eens dat de film veel waarheid bevat dankzij het gebruik van officiële documenten en historische opnames.

En het resultaat is een cinematografisch meesterwerk dat niet alleen het nalatenschap van een opmerkelijke First Lady eert, maar ook een diepgaand inzicht biedt in de menselijke veerkracht en vastberadenheid die een cruciale rol speelden in een van de meest ingrijpende momenten in de Amerikaanse geschiedenis.

Natalie Portman als Jacqueline Kennedy-Onassis

De onmiskenbare kracht van deze biopic, en wat het echt opmerkelijk maakt, ligt in Natalie Portmans buitengewone performance als Jacqueline Kennedy-Onassis. De actrice ging helemaal op in haar personage. Wekenlang verdiepte ze zich in een nauwgezette studie van elk detail van het leven van de First Lady, door archieffoto's en video's te analyseren. Ze leerde zich te kleden zoals zij, om haar gebaren en maniertjes te reproduceren en vooral om haar taal te beheersen. Het zeer New Yorkse en academische accent van Jackie Kennedy-Onassis vormde geen probleem voor Natalie Portman, die het met verbazingwekkende nauwkeurigheid reproduceerde.

Uiteindelijk leidde de opvallende gelijkenis tussen de actrice en haar personage tot enkele verontrustende reacties, waarbij sommigen beweerden dat ze de reïncarnatie van mevrouw Kennedy was. Hierover zei Pablo Larraín dat de prestatie van Natalie Portman zo overtuigend was dat de meeste scènes in één take werden opgenomen. Haar krachtige, ontroerende en genuanceerde prestatie leverde haar meerdere nominaties op voor prestigieuze prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Actrice.

De meesterlijke prestatie van Natalie Portman was ongetwijfeld een belangrijke factor in het groots maken van deze biopic en in het vastleggen van de complexiteit en diepte van Jacqueline Kennedy-Onassis.

Het is dan ook geen verrassing dat Portman genomineerd werd voor verschillende filmprijzen, waaronder de Oscar voor beste actrice in een hoofdrol.

Wil je zelf ontdekken hoe 'Jackie' het verhaal van de rouwende first lady vertelt? De film is beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13), gevolgd door de documentaire 'Jackie: A Tale of Two Sisters'. Bekijk het volledige aanbod van Pickx+ en beleef dit aangrijpende verhaal!

 
Proximus Pickx - Voor de ultieme tv-ervaring | Proximus Proximus Pickx - Voor de ultieme tv-ervaring | Proximus

 Meningen

Jackie

Jackie

Biografie, Drama  Regie: Pablo Larraín Met: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, John Hurt,... In JACKIE kruipt Oscarwinnares Nathalie Portman in de huid van Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: