Banshee seizoenen 1 & 2
Ondanks een nogal matig begin qua kijkcijfers is er van de serie Banshee sinds kort een derde seizoen... er is nog gerechtigheid. Ondanks nogal wat gebreken, zoals plompe stijleffecten en een hoop herhalingen (vooral in het tweede seizoen) krijgt Banshee je ten slotte toch in zijn ban door zijn nijdige doorzettingsvermogen. Dit vreemde televisie-universum, zeldzaam gewelddadig, letterlijk, met de handen onder het bloed, drijft over het algemeen op toeval en noodzaak, leugens en gretige onnozelheid. Elke episode bevat een fikse portie knokken, soms eindeloos durend, seks, vrij grove intriges... Kortom, genoeg om je bij de eerste aanblik weg te jagen. En toch, een beetje als een absurde hoogmis, weet Banshee je redelijk intens te fascineren. Verrassend.
Beoordeling: 7/10 Extra's: Featurettes, audiocommentaar, gesneuvelde scènes...
Olive Kitteridge
Deze H.B.O.-miniserie vergt geduld en rust. Zich verre houdend van expliciet geweld of wat voor excessen ook, is Olive Kitteridge (naam van het hoofdpersonage, gespeeld door de schitterende Frances McDormand) een microdrama, dat van een dorp in New England, waar de tragedies elkaar opvolgen. Interessant genoeg, al staat een en ander soms een beetje te ver van de kijker af om diens empathie op te wekken.
Beoordeling: 7,5/10
Blue Bloods – seizoen 3:
Zichzelf trouw hanteert deze familie- en politiesaga nog steeds met succes een intrige die dichter bij de series van Steven Bochco (New York Police Blues) staat, dus met de nadruk op het leven en de psyché van politiemensen, dan bij de effectbeluste fratsen van The Shield. Semper fidelis dus, met de goede ouwe morele waarden op de eerste rij. Simpel, maar dat is soms juist goed bij deze soort old school.
Beoordeling: 7/10 Extra's: Audiocommentaar, featurettes, gesneuvelde scènes...
The Normal Heart:
Dat krijg je met videoreleases: we zagen dezelfde avond de recente langspeelfilm Pride van Matthew Warchus en The Normal Heart, een tv-film geproduceerd door HBO. Enerzijds wordt de toon vrij licht gehouden bij het aansnijden van een aantal ernstige onderwerpen (de Thatcher-jaren, de strijd van de homo- en lesbobewegingen, misbruik van minderjarigen, het ten tonele verschijnen van aids...), anderzijds kiest regisseur Ryan Murphy voor de frontale aanpak. Hij behandelt het opduiken van aids (na de roerige uit-de-kast-kom-jaren) en de daaropvolgende crisis, die het homoseksuele activisme met volle kracht treft. Ook al is Ryan Murphy niet per se een subtiele cineast, hij redt zich hier vrij aardig.
Beoordeling: 7/10 Extra's: Making of...
Looking
Looking komt voort uit het (begrijpelijke) tandengeknars over de voorstelling van aids en de reconstructies van de smartelijke geschiedenis van de militante homo- en lesbobeweging en schetst het portret van drie vertegenwoordigers van de homoseksuele gemeenschap van San Francisco. Ver van de kronieken à la Armistead Maupin, Looking staat stil bij onze tijd en de ontwikkeling van de zeden en de samenleving. Dit is het soort korte serie (acht episodes van zeven minuten) dat men savoureert zonder dwang.
Beoordeling: 6,5/10 Extra's: Audiocommentaar.
Peaky Blinders seizoen 1
In het Birmingham van einde jaren 1910 is de wet van de sterkste nog steeds het beste overlevingsargument. Het gaat er heet toe tussen rivaliserende bendes, met de politie, tussen oud-soldaten die soms getraumatiseerd van het front in Frankrijk terugkeren, om dan nog te zwijgen van de explosieve streken van het IRA. Midden in deze rotzooi – geldt voor de stad zowel als voor de situatie – woedt een bijzonder vasthoudende en ambitieuze gang: de Peaky Blinders, geleid door Thomas Shelby. Hun heerschappij zou totaal zijn, als daar geen nieuw hoofd van de politie was, een zekere Campbell, die grote schoonmaak wil houden... en een voorraad wapens terug wil die recentelijk is gestolen, onder het directe bevel van Winston Churchill. Kortom, genoeg om veel bloed in de modder te laten stromen.
Een tikje te gemaniëreerd (die soundtrack!) en opzichtig naar onze smaak, komt deze serie, een coproductie met de BBC, matig op gang maar wint daarna aan brio.
Beoordeling: 6/10 Extra's: Making of
Kort:
Mr Selfridge seizoen 1 & 2
Nee, maar dit is werkelijk... Oppervlakkig, afgeraffeld, met goedkoop effectbejag. Laat maar zitten.