Infos

Geregisseerd door : Benjamin Christensen
Speelduur: 76 minuten
Land : Zweden (1922)

 Synopsis

Langer dan een jaar al trachten wij de groep ZU (Jacopo Battaglia, Luca Mai, Massimo Pupillo, percussie, alto- en baritonsax, bass) Nova binnen te loodsen. Inderdaad geen sinecure om een datum vast te pinnen met dit gezelschap, dat in de verste uithoeken van de wereld aan een resem projecten deelneemt. Toen wij hen voorstelden een live-soundtrack te verzorgen bij de film "Haxan", vertoond in de begindagen van Nova, klonk het antwoord enthousiast: blijkbaar fascineerde deze film de ZU's al enige tijd en dankzij een of ander telepathisch fenomeen kunnen zij er nu hun eerste impro-ervaring op botvieren.  
"Haxan" is uniek, weerbarstig en moeilijk thuis te brengen. Een gotische stijloefening, ergens tussen documentaire en horrorcinema, die de geschiedenis van hekserij en bijgeloof vanaf de Middeleeuwen tot de jaren ë20 doorloopt. De regisseur trakteert ons op een aantal scènes die hallucinant en choquerend waren in 1922: orgieën met de duivel, pasgeborenen die in kookketels verdwijnen, bandeloze nonnen en andere naakt- en ontuchtscènes. De film werd vanzelfsprekend gecensureerd omwille van de anti-kerkelijke teneur. 
Al bij al is het niet verwonderlijk dat ZU besloot een live-soundtrack bij deze film te maken. Hun muziek, laverend tussen prog-rock, free-jazz, experimenteel, hedendaagse metal en funk, boort zich doorheen alle muzikale barrières en kon moeilijk anders dan zich aan een film wagen die dezelfde impuls waarmaakt. Vlijmscherp, vastberaden, precies, avontuurlijk en hoogst onvoorspelbaar is deze band uit Rome. Eén van de interessantste Italiaanse acts van dit ogenblik dus, en het plezier om een film als "Haxan" van klank te voorzien laat zich al raden!

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

C'è ancora domani - Komedie
2
20 maart 2024

C'è ancora domani

Komedie Regie: Paola CortellesiMet: Paola Cortellesi,...Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano's ziekelijke vader in een souterrain woning in een typisch Romeins hofje. Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de tekortkomingen van de afgelopen oorlogsjaren. Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en... Verder lezen...
Immaculate - Horror
3
20 maart 2024

Immaculate

Horror Regie: Michael MohanMet: Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Álvaro MorteNa een bijna-doodervaring vertrekt de Amerikaanse Cecilia (Sydney Sweeney) naar een klooster in Italië om haar leven aan God te wijden. Wanneer ze op wonderbaarlijke wijze zwanger raakt, wordt ze beschouwd als de nieuwe heilige maagd Maria. Naarmate er angstaanjagende gebeurtenissen in het klooster... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: