Infos

Engelse titel : Varda par Agnès
Geregisseerd door : Agnes Varda
In de zalen vanaf: 3 juli 2019
Speelduur: 115 minuten
Genre: Documentaire
Land : Frankrijk (2019)
Originele taal: Frans

 Synopsis

Voor deze fascinerende cinemales blikt Agnès Varda met haar gekende inventiviteit terug op haar inspiratiebronnen en filmografie. Wat tevens een ontroerend zelfportret oplevert. 
 
Van de jaren '50 tot die van 2000 wijdt Agnès Varda zich aan cinema, tussen fictie en documentaire en soms zelfs de twee tegelijkertijd zoals bijvoorbeeld als een komiek zich voor de camera uitnodigt in Cléo de 5 à 7. Van het filmen van de stille meerderheid (de handelaars van Daguerréotypes) of een rebellerende minderheid (de Black Panthers), het vertellen van de feministische strijd (L'une chante, l'autre pas) zoals de vergissing van een jong meisje in Sans toit ni loi... de regisseuse licht haar inspiraties toe, haar schrijf- en opnamekeuzes, en het, soms tragische, doorbreken van haar eigen levensloop in haar filmografie. De ziekte van haar partner Jacques Demy zal haar zo het poëtische Jacquot de Nantes doen draaien. ? 
Bij het aanbreken van de 21ste eeuw vindt Agnès Varda haar werk opnieuw uit. De komst van de discrete kleine digitale camera's geven haar de mogelijkheid de documentaire te vernieuwen en zo makkelijker de personen in precaire situaties van Les Glaneurs et la glaneuse te benaderen. Onderweg ontdekt ze haar roeping als visuele artiest en werkt ze ingenieuze videoinstallaties uit. Een ander markant gebeuren is haar samenwerking met de artiest JR, met wie ze Visages villages maakt: een road-movie van ontmoetingen op het Franse platteland.  
Agnès Varda gaf haar eerste "Leçon de cinéma" in 2000, tijdens het Festival van Cannes. Sindsdien volgden er menig anderen. Hier richt ze zich naar een jong publiek vanuit het verlangen om haar "cinécriture" (cinematografische taal) door te geven. Haar hele carrière als regisseuse, fotografe en artieste omvattend, is dit "praatje" verrijkt met filmclips of creatieve sequenties die haar woorden illustreren. Om een travel nader uit te leggen in Sans toit ni loi, rolt Agnès zich bijvoorbeeld voort in het rurale decor van de film met de camera op de rails en weldra vervoegd door Sandrine Bonnaire. Ze halen samen herinneringen op aan de opmerkelijke rol van Mona la vagabonde, een ruige heldinnenrol die de actrice heeft gevoed met haar eigen revolte! Zoals haar 'Cabanes de cinéma' bekleed met 35 mm pellicule - een opgefleurde recyclage-actie na de digitale intrede - kunnen getuigen, vindt deze grote liefhebster van de schilderkunst steeds het visuele equivalent waar ze haar bedoelingen, haar relatie met het reële en haar ontmoetingen, in kan vertalen. Zoals een ware sprookjesvertelster opent ze de deuren van haar universum en zodoende levert dame Agnès naar eigen signatuur een pakkend zelfportret van een regisseuse van 90 jaar, melancholisch gekleurd en fantasierijk, immer belust naar de anderen en hun verhalen.

 VOD

Bekijk Varda par Agnès via video on demand/streaming.

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

Civil War - Oorlogfilm
1
17 april 2024

Civil War

Oorlogfilm Regie: Alex GarlandMet: Wagner Moura, Kirsten Dunst, Jesse Plemons,...'Civil War' is een spectaculaire actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk -... Verder lezen...
Abigail - Horror, Thriller
2
17 april 2024

Abigail

Horror, Thriller Regie: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler GillettDe jonge ballerina Abigail wordt door een groep personen ontvoerd en in een huis gevangen gehouden. Het meisje verbergt een gruwelijk geheim. Als vampier zijn haar ontvoerders misschien niet opgewassen en moeten ze zelf vechten voor hun leven.
Beestenboel aan boord - Animatie Film
5
17 april 2024

Beestenboel aan boord

Animatie Film Regie: Sergio MachadoDe film volgt twee muizen: Vini, een dichter met plankenkoorts en Tito, een getalenteerde en charmante gitarist. Wanneer de regen komt, mag van elke diersoort maar één mannetje en één vrouwtje mee op de ark van Noah. Met de hulp van een slimme kakkerlak en een beetje geluk, weten de twee muizen... Verder lezen...
Spy X Family Code White - Animatie Film
6
17 april 2024

Spy X Family Code White

Animatie Film Regie: Kazuhiro FuruhashiHij is een spion. Zij is een huurmoordenaar. Samen houden Loid en Yor hun dubbelleven voor zichzelf terwijl ze doen alsof ze het perfecte gezin zijn. Hun geadopteerde dochter Anya, een telepaat, kent echter hun beider spannende geheimen, zonder dat zij daar weet van hebben. Onder het mom dat hij... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: