Infos

 Synopsis

Les champignons hallucinogènes (Mushroom Man) 
Ralf Breier & Claudia Kuhland, Germany, 2001, video, VO fr / fr OV, 41' 
 
De relatie tussen mens en hallucinogene paddestoelen gaat terug tot in lang vervlogen tijden. Van Siberië tot Mexico hebben talloze culturen ze in hun rituelen geïntegreerd. Vanaf de Conquista zette de Mexicaanse cultus van de teonanacátl zich ondergronds voort, vooraleer hij in de jaren 50 herontdekt werd door R. Gordon Wasson bij de genezeres Maria Sabina. In Nepal integreren sjamanen de magische paddestoelen nog steeds in de voorbereiding van hun rituelen. De voorouderlijke ceremonieën waarbij de paddestoelen toegang geven tot het goddelijke, vinden vandaag hun weerklank in het Westen. 
 
Psychedelic science 
Bill Eagles, UK, 1997, DVcam, vo st fr/ ov fr ond., 47' 
 
Nog voor LSD de schandaalpers haalde in de jaren 60, was het de vaandeldrager van een aantal veelbelovende middelen in de psychiatrie: de hallucinogenen. Maar volgens psychiater Stanislav Grof zou het introduceren van de psychedelische middelen in de psychiatrische praktijk niet minder dan een Copernicaanse revolutie vereisen. Velen haalden dan ook opgelucht adem toen de hallucinogenen in 1966 verboden werden. Dit werkte de illegale consumptie alleen maar in de hand, wat overigens niet zelden de creativiteit van de gebruikers stimuleerde. Het onderzoek en de psychedelische therapie daarentegen werd prompt een halt toegeroepen. Het duurde tot het begin van de jaren 90 vooraleer enkele psychiaters het werk hierrond hervatten. Sindsdien schrijdt de revolutie met trage passen vooruit, hoewel duidelijk vooruitgang op te tekenen valt met diverse substanties als psilocybine, ibogaïne, ketamine en MDMA.

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

The First Omen - Horror
1
10 april 2024

The First Omen

Horror Regie: Arkasha StevensonWanneer een jonge Amerikaanse vrouw naar Rome wordt gestuurd om een leven van dienstbaarheid aan de kerk te beginnen, treft ze daar een duisternis die haar doet twijfelen aan haar geloof en ontdekt ze een angstaanjagende samenzwering die hoopt de geboorte van het kwaad zelve te realiseren.
Civil War - Oorlogfilm
8
17 april 2024

Civil War

Oorlogfilm Regie: Alex GarlandMet: Wagner Moura, Kirsten Dunst, Jesse Plemons,...'Civil War' is een spectaculaire actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk -... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: