Infos

Speelduur: 96 minuten
Land : Verenigde Staten (1962)
Originele taal: Engels

 Synopsis

All is fair in love and war en geen land dat meer in oorlog is geweest dan Amerika. Het mag dan ook niet verbazen dat sommige van de meest foute, over the top propagandafilms van Amerikaanse makelij zijn. En Hollywood schoof vlot mee in de verdediging van 's lands morele waarden: Disney, Warner Bros en Frank Capra lieten zich van hun meest patriottische kant zien. Het kroonjuweel uit deze collectie foute Amerikaanse propagandafilms is zonder twijfel Der Führer's Face, een Disney-cartoon waarin Donald Duck als eenvoudige Duitser puft en kreunt onder de dictatuur van de Nazi's. Deze cartoon won destijds de Oscar voor Beste Korte Film (Best Subject Matter). Daarnaast ook een aantal 'informatieve' films van het Amerikaanse leger zoals Japanese Relocation waarin de concentratiekampen voor Japans-Amerikaanse burgers worden voorgesteld als een soort vakantiekampen. Your Job in Germany en Our Job in Japan, twee films van Frank Capra, belichten 'de ware aard' van de Japanners en de Duitsers en geven tips over hoe de Amerikaanse waarden het best kunnen overgebracht worden. Als je weet dat Bush de bezetting van het bevrijdde Duitsland en Japan beschouwt als het te volgen model voor de bezetting van Irak, dan vraagt een mens zich af hoe Your Job in Irak er zou uitzien. Survival under Atomic Attack moet de bevolking geruststellen dat een nucleaire aanval niet zo erg is als het lijkt en Red Nightmare toont dat het leven onder communistisch bewind de hel op aarde is. 
 
Der Führer's Face 
(Jack Kinney, VS, 1942, 8min)  
Donald Duck droomt dat hij leeft in Nazi-Duitsland en moet werken in een wapenfabriek. De referenties naar Chaplin's Modern Times (1936) en The Great Dictator (1940) zijn overduidelijk. De vertoning van deze film werd omwille van de associatie Donald Duck-Nazisme na de oorlog verboden door Disney. Pas in 2004 werd de cartoon opnieuw vrijgegeven (samen met het even gecontesteerde Education for Death). 
Education for Death 
(Clyde Geronomi, VS, 1943, 10min) 
Het 'trieste' verhaal van de jonge Hans die opgroeit in de Nazi way of life waar geen ruimte is voor zwakkelingen. Na een opvoeding van salueren en marcheren is hij klaar voor de dood. 
Japanese Relocation  
(War Relocation Authority, VS, 1942, 10min) 
Deze informatieve film over de 'vrijwillige verhuizing' (lees: deportatie) van Japans-Amerikanen naar desolate kampen in de woestijn, beschrijft hoe deze 'geëvacueerden' met de glimlach de verdorde suikerbietvelden proberen te bewerken.  
Your Job in Germany 
(Frank Capra, VS, 1945, 15min) 
Bijzonder haat-dragende film naar een script van Theodore Geisel (beter bekend als Dr.Seuss) waarin het hele Duitse volk veroordeeld wordt, niet enkel de Nazi-doctrine. Een meesterwerk van emotionele manipulatie.  
Our Job in Japan 
(Frank Capra, VS, 1946, 18min) 
Informatieve film voor de Amerikaanse mariniers die naar het na-oorlogse bezette Japan vertrekken. De Japanners, zo wordt hen gezegd, zijn een simpel, goedgelovig volkje dat het slachtoffer werd van enkele machtsgeile bevelhebbers. De GI's moeten hen onderwijzen in de morele superioriteit van Amerika.  
Survival under Atomic Attack  
(US Office of Civil Defense, VS, 1951, 10min) 
Wat te doen bij een atoombomaanval? Draai de stoof uit, doe de gordijnen dicht en verschuil je in de kelder. Zo makkelijk is dat en als de Japanners dit hadden geweten (de film is post-Hiroshima en Nagasaki) dan hadden duizenden levens gered kunnen worden. Hallucinante voorstelling van hoe nucleaire oorlogen 'best wel te overleven zijn'.  
Red Nightmare  
(Jack Webb & Jack Warner, VS, 1962, 25min) 
Dit legendarische anti-communistische melodrama is een co-productie tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en Warner Bros en is met de jaren uitgegroeid tot de comedy klassieker onder de propagandafilms. Jerry Donovan ontwaakt op een mooie dag en ontdekt dat de communisten zijn stadje hebben overgenomen. Zijn vrouw is frigide, zijn kinders zijn verklikkers, zijn kerk een museum voor wetenschappelijke Sovjet-ontdekkingen. Hij belandt in de gevangenis en na een schijnproces wordt hij ter dood veroordeeld. Zal hij tijdig kunnen ontwaken uit deze rode nachtmerrie?

 Meningen

 Mening van de pers

Meer bekijken...

 Mening van bloggers

Meer bekijken...

 Andere films nu in de bioscoop...

C'è ancora domani - Komedie
2
20 maart 2024

C'è ancora domani

Komedie Regie: Paola CortellesiMet: Paola Cortellesi,...Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano's ziekelijke vader in een souterrain woning in een typisch Romeins hofje. Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de tekortkomingen van de afgelopen oorlogsjaren. Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en... Verder lezen...
Immaculate - Horror
3
20 maart 2024

Immaculate

Horror Regie: Michael MohanMet: Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Álvaro MorteNa een bijna-doodervaring vertrekt de Amerikaanse Cecilia (Sydney Sweeney) naar een klooster in Italië om haar leven aan God te wijden. Wanneer ze op wonderbaarlijke wijze zwanger raakt, wordt ze beschouwd als de nieuwe heilige maagd Maria. Naarmate er angstaanjagende gebeurtenissen in het klooster... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: