De bioscopen heropenen vanaf 1 juli onder bepaalde voorwaarden: Liever twee weken vroeger heropgestart, maar maatregelen bieden perspectief - Actueel Cinema

   - 

De Belgische bioscopen zijn tevreden dat ze vanaf 1 juli, onder voorwaarden, opnieuw de deuren kunnen openen. "De mogelijkheid om 200 mensen per zaal toe te laten is een begin", zo klinkt het woensdag bij de Federatie van Cinema's van België (FCB). Wel betreuren de bioscopen dat ze de activiteiten geen twee weken vroeger kunnen heropstarten. 

De Nationale Veiligheidsraad besliste vandaag dat culturele activiteiten met publiek, zoals bioscopen, vanaf 1 juli weer opgestart kunnen worden. Er gelden wel enkele beperkingen. De capaciteit wordt beperkt tot 200 mensen per zaal en de regels rond social distancing moeten gerespecteerd worden. "We hadden zelf voorgesteld om op 17 juni al te heropenen met een lagere capaciteit, om al een beetje in te kunnen lopen", reageert Thierry Laermans van FCB. "Maar 200 mensen per zaal vanaf 1 juli is wel een begin. Daar kunnen we zeker mee leven", zo klinkt het. "De gezondheid van de bezoekers en het personeel komt nog altijd op de eerste plaats." Wegens de regels rond social distancing zal er telkens anderhalve meter afstand worden voorzien voor cinemabezoekers die uit verschillende bubbels komen. Ook dat zal de capaciteit van de zalen uiteraard doen afnemen. "Honderd procent rendabel zal het natuurlijk niet zijn. Maar het betekent wel dat we van start kunnen gaan. Of het rendabel genoeg is, zal elke uitbater voor zich moeten uitmaken", zegt Laermans.

Ook de cinemaketen Kinepolis reageert tevreden op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. "We zijn blij met het perspectief dat ons wordt geboden", klinkt het bij woordvoerster Anneleen Van Troos. "We hadden voor de maximumcapaciteit wel liever een procentuele benadering gezien. Maar de beperking tot 200 mensen komt wel in de buurt van de 50 procent per zaal die we hadden voorgesteld." Wel zegt Van Troos dat ook Kinepolis al liever twee weken eerder was heropgestart. (Belga / Belga)

© Shutterstock

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: