Amper 11 procent van topregisseurs zijn vrouwen - Actueel Cinema

   - 

Hollywood blijft achter de schermen een mannenbastion, zo blijkt uit statistisch onderzoek. Slechts 11 procent van de films met de hoogste omzet in de Verenigde Staten werden het afgelopen jaar geregisseerd door vrouwen. Dat is een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien, maar nog exact even weinig als rond de eeuwwisseling. Dat meldt BBC News vandaag. 

De Britse omroep baseert zich voor de cijfers op een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd door de San Diego State University. Onderzoekers beperkten zich voor de studie tot de 250 films die in 2017 het meeste geld opbrachten. De cijfers tonen op alle vlakken een zeer ongelijke vertegenwoordiging van de geslachten. Giet je alle topfuncties samen in één categorie, dan vertegenwoordigen vrouwen het voorbije jaar met ongeveer 18 procent minder dan één vijfde van de filmindustrie in Hollywood. Het gaat dan niet alleen over regisseurs, maar ook om schrijvers, producers, redacteurs en cinematografen. Het aantal vrouwen in die jobs is tijdens de laatste 20 jaar amper toegenomen, zo blijkt. In 1998 lag het percentage nog op 17 procent. De verdeling wordt pas echt ongelijk wanneer we naar de belangrijkste functie - die van regisseur - kijken. In 2013 was 6 procent van de topregisseurs vrouwelijk, in 2014 7 procent, in 2015 9 procent. In 2016 zakte dat terug naar 7 procent. Vorig jaar was er dan weer een stijging tot 11 procent waar te nemen. Die stijging is echter weinig significant, in acht genomen dat de Hollywoodvrouwen daarmee gewoon terug op het percentage van het jaar 2000 zijn beland. 2017 is zelfs het enige jaar sinds de eeuwwisseling waarin vrouwen meer dan één tiende van de topfilms hebben geregisseerd. Tot slot blijkt ook dat aan 83 procent van de 250 topfilms geen enkele vrouwelijke schrijfster te pas is gekomen.

Op de Golden Globe Awards viel afgelopen zondag wel nog een vrouwelijke regisseur in de prijzen. Greta Gerwig mag haar solo-regiedebuut 'Lady Bird' nu officieel 'beste musical/comedy van 2017' noemen. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2' - Actueel
Actueel

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2'

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor Disney en Pixars nieuwe bioscooprelease "Inside Out 2", die nieuwe emoties verwelkomt in het hoofd van tiener Riley. Samen met Plezier (met in de originele versie de stem van Amy Poehler), Woede (stem van Lewis Black), Verdriet (stem van Phyllis Smith),... Verder lezen...
Lady Bird

Lady Bird

Komedie  Regie: Greta Gerwig Met: Saoirse Ronan, Odeya Rush, Timothée Chalamet,... Californië, 2002. Christine McPherson is een rebelse leerling die op het punt staat af te studeren aan de conservatieve middelbare school. Ze wil gaan studeren in New York en aan haar familie ontsnappen. Ze besluit op zoek te gaan naar zichzelf en ontvlucht haar thuisstad Sacramento.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: