Amper 11 procent van topregisseurs zijn vrouwen - Actueel Cinema

    
Actueel
Amper 11 procent van topregisseurs zijn vrouwen

Hollywood blijft achter de schermen een mannenbastion, zo blijkt uit statistisch onderzoek. Slechts 11 procent van de films met de hoogste omzet in de Verenigde Staten werden het afgelopen jaar geregisseerd door vrouwen. Dat is een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien, maar nog exact even weinig als rond de eeuwwisseling. Dat meldt BBC News vandaag. 

De Britse omroep baseert zich voor de cijfers op een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd door de San Diego State University. Onderzoekers beperkten zich voor de studie tot de 250 films die in 2017 het meeste geld opbrachten. De cijfers tonen op alle vlakken een zeer ongelijke vertegenwoordiging van de geslachten. Giet je alle topfuncties samen in één categorie, dan vertegenwoordigen vrouwen het voorbije jaar met ongeveer 18 procent minder dan één vijfde van de filmindustrie in Hollywood. Het gaat dan niet alleen over regisseurs, maar ook om schrijvers, producers, redacteurs en cinematografen. Het aantal vrouwen in die jobs is tijdens de laatste 20 jaar amper toegenomen, zo blijkt. In 1998 lag het percentage nog op 17 procent. De verdeling wordt pas echt ongelijk wanneer we naar de belangrijkste functie - die van regisseur - kijken. In 2013 was 6 procent van de topregisseurs vrouwelijk, in 2014 7 procent, in 2015 9 procent. In 2016 zakte dat terug naar 7 procent. Vorig jaar was er dan weer een stijging tot 11 procent waar te nemen. Die stijging is echter weinig significant, in acht genomen dat de Hollywoodvrouwen daarmee gewoon terug op het percentage van het jaar 2000 zijn beland. 2017 is zelfs het enige jaar sinds de eeuwwisseling waarin vrouwen meer dan één tiende van de topfilms hebben geregisseerd. Tot slot blijkt ook dat aan 83 procent van de 250 topfilms geen enkele vrouwelijke schrijfster te pas is gekomen.

Op de Golden Globe Awards viel afgelopen zondag wel nog een vrouwelijke regisseur in de prijzen. Greta Gerwig mag haar solo-regiedebuut 'Lady Bird' nu officieel 'beste musical/comedy van 2017' noemen. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

De durvers achter 'Torpedo' - Actueel

De durvers achter 'Torpedo'

De opnames van 'Torpedo' zijn enkele dagen geleden van start gegaan. 'Torpedo' moet een avontuurlijke duikbootfilm worden die zich afspeelt tijdens WO II. Regisseur is Sven Huybrechts en de producers zijn Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé, dezelfde durvers die ook al 'Patser', 'Black' en 'Image... Verder lezen...    Verder lezen op Cinevox
Scarlett Johansson ziet af van filmrol als transgender na protest - Actueel

Scarlett Johansson ziet af van filmrol als transgender na protest

Scarlett Johansson zou de rol van transgenderman Dante Gill spelen in de film 'Rub and Tug', over een misdaadkoning die een massagesalon gebruikte als dekmantel voor prostitutie. Er volgde kritiek op de casting van Johansson; velen vroegen zich af waarom de rol niet naar een transgenderactrice ging.
Johnny Depp en ex-managers sluiten overeenkomst - Actueel

Johnny Depp en ex-managers sluiten overeenkomst

Johnny Depp heeft een akkoord bereikt met zijn voormalige management. De Amerikaanse acteur klaagde The Management Group (TMG) eerder aan voor fraude en eiste 25 miljoen dollar (21 miljoen euro).
Game of Thrones voert nominatielijst Emmy Awards aan - Actueel

"Game of Thrones" voert nominatielijst Emmy Awards aan

Met 22 nominaties leidt de middeleeuwse fantasyreeks 'Game of Thrones' de nominatielijst voor de Emmy Awards. De Amerikaanse televisieprijzen worden dit jaar voor de 70e keer uitgereikt.
Bedenker 'La Casa de Papel' sluit exclusieve deal met Netflix - Actueel

Bedenker 'La Casa de Papel' sluit exclusieve deal met Netflix

Alex Piña, de bedenker en producent van de hitserie 'La Casa de Papel', gaat exclusief voor Netflix meerdere series bedenken en schrijven. De Spanjaard heeft een exclusieve deal gesloten met de streaminggigant.
Stormy Daniels opgepakt in stripclub - Actueel

Stormy Daniels opgepakt in stripclub

Pornoster Stormy Daniels is opgepakt toen ze aan het werk was in een stripclub in Ohio. Dat tweet haar advocaat Michael Avenatti vandaag. Daniels raakte vooral bekend omdat ze de Amerikaanse president Donald Trump in verlegenheid bracht. De twee zouden een korte verhouding gehad hebben, en kort... Verder lezen...