Quand on a 17 ans: rebels with a cause - Bespreking Cinema

   - 

Na de uitstekende milieu-analyse Un Homme qu’on aimait trop gebaseerd op de zaak Le Roux houdt de Franse regisseur André Téchiné het in zijn volgende film ietwat eenvoudiger. Het is een relatiedrama dat in twee delen uit mekaar valt.

In het eerste deel volgen we twee oudere tieners die samen in de klas zitten, maar elkaar niet kunnen luchten. We denk onmiddellijk aan racisme. Want de ene, Damien, is een Franse blanke jongen en de andere, Tom, een geadopteerde Maghrebijn. Wanneer de moeder van Tom naar het ziekenhuis moet, stelt haar dokter, die ook de moeder van Damien is, voor dat Tom een tijdje bij haar en Damien komt logeren. Op dat moment belooft Quand on a 17 ans zeer interessant te worden. Want hoe zullen deze twee weerbarstige tieners vrede vinden? Maar helaas, na een tijdje begint Téchiné zijn tweede, veel minder interessant verhaal.  We ontdekken immers dat er geen racisme in het spel is. De film wordt dan een liefdesdrama dat zich focust op de ontluikende gevoelens van adolescenten. Nieuw is dat zeker niet in de Franse filmerij en de sociaal-realistische benadering maakt alles nog wat banaler.

Het meest problematische is dat het tweede deel thematisch niet matcht met het eerste deel. Je vraagt je echt af wat Téchiné en zijn co-scenariste Céline Sciamma nu hebben willen vertellen? 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quand on a 17 Ans

Quand on a 17 Ans

  Regie: André Téchiné Met: Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein,... De 17-jarige Damien, zoon van een militair, woont bij zijn moeder in de Franse Alpen terwijl z'n vader op buitenlandse missie is. Op school wordt hij fysiek getreiterd door Tom, een geadopteerde jongen wiens moeder ernstig ziek is. De wederzijdse afkeer tussen Damien en Tom wordt een stuk complexer... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: