Concussion: na The Insider, nu The Outsider - Bespreking Cinema

 

De eenzaat tegen het systeem dat mensen uitspuwt, levert altijd wel boeiende verhalen op. Denk maar aan The Insider van Michael Mann over een biochemicus van de tabaksindustrie die met veel tegenstand de waarheid over die business vertelde.

Concussion ligt in het verlengde van die film. Het is nu een outsider die met veel tegenstand de waarheid over het Amerikaans voetbal wil vertellen. Namelijk dat topvoetbal niet gezond is voor je brein. Dat is niet de meest openbarende revelatie, maar de manipulaties van de voetbalbazen leveren hoe dan ook een heroïsch verhaal op. Toch is Concussion geen The Insider geworden. Regisseur Landesmans regie kan op geen enkel moment tippen aan die van Mann, zijn verhaalopbouw is zeer klassiek, maar helaas weinig verrassend en het drama had nood aan een meer complexe benadering. Het grootste probleem van Concussion is de voorstelling van dokter Bennet Omalu als een Jezus. Zijn Nigeriaans accent, zijn gebrek aan voetbalkennis en zijn praatjes met doden beklemtonen dat hij niet van deze (Amerikaanse) wereld is.

Maar zoals vertolkt door Will Smith lijkt de brave dokter ook nog gespeend van zonden en slechte gewoonten. Op die manier wordt identificatie al wat lastiger en mis je de emotionele impact die de paranoïde biochemicus uit The Insider wel met zich meebracht.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Concussion

Concussion

Drama  Regie: Peter Landesman Met: Will Smith, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin 'Concussion' vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu, een forensische neuropatholoog die als eerste een neurodegeneratieve ziekte, bekend als CTE, wist te ontdekken bij voormalige NFL-spelers. Wanneer hij dit naar buiten wil brengen en aantoonbaar wil maken, komt hij echter op... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: