Borgman - Bespreking Cinema

   - 

Borgman begint op een onwaarschijnlijk spannende manier: het Kwade, waarvan Borgman de incarnatie is (een verontrustende Jan Bijvoet), kruipt letterlijk uit de grond, terwijl hij gezocht wordt door een priester en zwaar bewapende dorpelingen, op zoek naar een schuilplaats belt hij aan bij een welgesteld gezin.

Hij slaagt er in zijn aanwezigheid op te leggen bij deze burgelijke, maar ook dysfunctionele familie. De illegale bewoner gaat er plezier in nemen de familie nog meer onder druk te zetten, de familiale omgeving, de waardes en de gezinsleden. De schaduw van Pier Paolo Pasolini’s Teorama weegt zwaar door op deze film en zet de duivel die Borgman is in de schemer. Desalniettemin stelt Alex van Warmerdam, de regisseur, enkele heftige en ruwe beelden voor (zoals die twee lijken, samenhangend aan het hoofd, die grotesk drijven zoals algen op de bodem van een rivier) en een koelbloedige humor die ons op bij momenten wel raakt.

Maar terwijl de hele opzet lijkt op een doordringende blik op de moderne burgerlijke waardes, in al zijn opzichten (seks, geld, familie), ontspoort de film toch een beetje en is het maar een oppervlakkige blijk van gedurfdheid.

wer.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares - Actueel
Actueel

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares

De 74-jarige acteur vertelde de Film Comment podcast (via The Playlist) dat hij te zien zal zijn in 'Tron: Ares', de derde film in de sci-fi franchise die hij begon met 'Tron' in 1982 en vervolgde met 'Tron: Legacy' in 2010. Verder lezen...
Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel - Actueel
Actueel

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel

De Franse acteur Gérard Depardieu, die sinds maandagochtend in hechtenis zat in het kader van beschuldigingen van aanranding, is vrijgelaten uit de politiecel. Dat heeft zijn advocaat gezegd aan verslaggevers. Verder lezen...
Borgman

Borgman

Drama  Regie: Alex van Warmerdam Met: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval BORGMAN arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: