Groenten uit Balen - Bespreking Cinema

 
"Ondertiteling zou hier geen overbodige luxe zijn," denk je onvermijdelijk wanneer de personages uit 'Groenten uit Balen' voor het eerst de bek open trekken. Het gaat hier namelijk om Zuid-Kempenaars die zich van een zware tongval bedienen en bovendien elkaar eerder toeschreeuwen dan -praten, wat de communicatie ook niet bevordert. Het zegt echter veel over de kwaliteit van het originele toneelstuk dat dat struikelblok op den duur verdwijnt. Dat je oor aan het dialect went, zal zeker een rol spelen maar je glijdt ook gewoon graag het verhaal binnen. De film bekijkt (bijna) alles door de ogen van de 18-jarige Germaine, waardoor hij automatisch al een pak minder oubollig lijkt dan had gekund. Tienerdromen en -angsten zijn immers van alle tijden. 'Groenten uit Balen' weet bovendien dat hij vooral niet op een zeepkist moet klimmen. Finaal gaat het wel over de strijd tussen idealisme en de realiteit van het dagelijkse leven maar de film houdt altijd een relativerende knipoog klaar. Frank Van Mechelen voegt er met zijn ingehouden stijl ook een klassieke charme aan toe die aanstekelijk werkt. Een bescheiden en geestig filmpje over leven en overleven, om het proper te formuleren. (RN)
 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Groenten uit Balen

Groenten uit Balen

Dramatische komedie  Regie: Frank Van Mechelen Met: Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels,... Germaine is 18 jaar in 1971. Ze woont in een arbeiderswijk in de Kempen en droomt van een beter leven. Dan breekt een wilde staking uit op de fabriek van haar vader die 9 weken zal duren en het leven van alle betrokkenen drastisch zal veranderen.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: