“Als ik het niet overleef, vertel mijn verhaal!” roept Garfield, vlak voor hij zichzelf in de lucht katapulteert. Deze uitspraak vat de ijdelheid van ’s werelds beroemdste kat mooi samen. De luie brompot die gek is op lasagne en maandagen verafschuwt beleeft in zijn eigen film een duizelingwekkend avontuur, eentje waar hij leert zichzelf en zijn verleden te accepteren..
Van huiskat naar criminele kat
Garfield leeft een luilekker bestaan met zijn baas Jon en hond Odie. Garfield schrokt immense hoeveelheden voedsel naar binnen, zit hele dagen voor de televisie en probeert maandagen zoveel mogelijk te vermijden. Deze gang van zaken wordt abrupt onderbroken wanneer Garfields vader Vic onverwacht opduikt, nadat hij zijn zoon jaren geleden heeft achtergelaten in een donker steegje.
Vic, een nogal sjofele maar forse straatkat, moet een schuld aflossen aan zijn ex-geliefde Jinx door een overval op een melkfabriek te plegen. Aldus vertrekken Garfield, Vic en trouwe Odie op een gevaarlijk avontuur. Het wordt een atypisch vader-zoon uitje, en de twee moeten zich langzamerhand verzoenen.
Garfield steelt de show
Dat verzoenen gaat traag. Garfield koestert een grote wrok tegenover zijn vader, die zich jarenlang niet liet zien. En nu moeten ze plots de handen in elkaar slaan voor een overval. Garfield, een verwende huiskat, wordt gedwongen de buitenwereld onder ogen te komen. Een wereld die Vic als straatkat net heel goed kent. Samenwerking vormt de basis voor deze missie, en dat legt dan weer de basis voor een toenemende vertrouwensband tussen vader en zoon.
Humor, actie, drama
Garfield is op het randje af narcistisch en ziet zichzelf als onoverwinnelijk. Aangezien hij het verhaal vertelt (omdat hij duidelijk alles beter weet) wordt de derde wand verschillende keren doorbroken. Om de clichés te maskeren worden ze in het belachelijke getrokken, waardoor er een zekere ironie in het verhaal zit. Voor de rest blijft het een klassiek ‘animatiefilm-avontuur’: humor, actie en de nodige drama. En dan rest er natuurlijk de moraal van het verhaal: soms doen we foute dingen met goede intenties. Het is noodzakelijk om open te communiceren; praten is het halve werk, en eerlijkheid duurt het langst. En daarvoor moeten we -jawel- onze ego’s af en toe opzij schuiven. Dat lijkt voor katten alleszins een moeilijke opdracht te zijn.
Ontdek hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop.
Cinenews-journalist: Joachim Ferier