Oscarnominaties - Cinematek biedt historische blik op Belgische Oscarnominaties - Actueel Cinema

   - 

Het koninklijk Belgisch filmarchief Cinematek grijpt de Oscarnominatie van de film 'Close' van Lukas Dhont aan om een historisch perspectief te bieden op de Belgische genomineerden. Met het programma 'Oscars en de Belgen' telt Cinematek vanaf 1 februari af naar de Oscaruitreiking op 12 maart. 

Met 'Close' is dit nu de achtste keer dat een Belgische film wordt genomineerd in de categorie Beste Internationale Film. Cinematek besluit daarom alle zes films die vooraf gingen aan 'Close' nogmaals te tonen. Het begint op 1 februari met de vertoning van 'Le maître de musique' (1988) van regisseur Gérard Corbiau. Die wordt vooraf gegaan door de kortfilm 'Een Griekse tragedie' (1986) van Nicole Van Goethem. Tot vandaag de enige Belgische film die ooit een Oscar won. 'Paix sur les champs' (1970) van Jacques Boigelot, de eerste nominatie in de categorie Beste Internationale Film, 'Farinelli' (1994) van opnieuw Gérard Corbiau, 'Daens' (1992) van Stijn Coninx, 'Iedereen Beroemd!' (2000) van Dominique Deruddere, 'Rundskop' (2010) van Michaël Roskam en 'The Broken Circle Breakdown' (2014) van Felix Van Groeningen worden ook terug hernomen in de zalen van Cinematek. Ze worden nog aangevuld met andere Oscarwinnaars met een Belgisch tintje zoals 'Sound of Metal' (2019) of 'Tess' (1979).

De grote favoriet op de Oscars - en concurrent van Close - is 'All Quiet on the Western Front'. Deze Duitse film is een nieuwe verfilming van het beroemde boek van Erich Maria Remarque over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. De eerste verfilming uit 1930 sleepte twee Oscars in de wacht en zal ook opnieuw getoond worden in Cinematek. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: