Moretti, Serebrennikov, Penn, Audiard en de Belg Lafosse in de officiële competitie Filmfestval Cannes - Actueel Cinema

   - 

Het 74ste filmfestival van Cannes ontvangt in juli 24 films in de officiële competitie, waaronder die van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti, de Amerikaan Sean Penn, de Rus Kirill Serebrennikov, de Fransman Jacques Audiard en de Belg Joachim Lafosse. Dat hebben de organisatoren vandaag aangekondigd tijdens een persconferentie. 

Ze vervoegen de Amerikaan Wes Anderson ("The French Dispatch"), de Nederlander Paul Verhoeven ("Benedetta") Leos Carax met zijn film "Annette", de openingsfilm, die eerder al werden aangekondigd. Die laatste film werd voor een deel gedraaid in Vlaanderen, op locatie en in de onderwaterstudio's van Lites in Vilvoorde, en Wim Opbrouck is er te zien in een bijrol. De Belg Joachim Lafosse werd met zijn film "Les Intranquilles" geselecteerd voor de officiële competitie. Van de 24 films die in de running zijn voor de Gouden Palm, zijn er vier van een vrouwelijke regisseur. Het gaat om de Françaises Mia Hansen-Love, Catherine Corsini en Julia Ducournau, en de Hongaarse Ildiko Enyedi. Ook de nieuwe films van gewezen Gouden Palm-winnaar Apichatpong Weerasethakul, François Ozon, Bruno Dumont en Asghar Farhadi zijn voor de competitie geselecteerd. Bij de geselecteerde films buiten competitie bevindt zich onder meer "De son vivant" van Emmanuelle Bercot. De opnames van die film zijn stilgelegd moeten worden omdat Catherine Deneuve in het ziekenhuis was beland. En ook de thriller van de Amerikaan Tom McCarthy "Stillwater" met Matt Damon werd geselecteerd. Dit jaar is er bovendien een nieuwe categorie in het leven geroepen, "Cannes Premières", voor filmmakers die eerder al werden geselecteerd voor de competitie. En er is ook een rubriek gewijd aan milieukwesties. Midden-april kondigde het festival een reeks maatregelen aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, net als een financiële bijdrage van de geaccrediteerde journalisten. De officiële selectie telt in totaal 61 films. De jury, die wordt voorgezeten door de Amerikaan Spike Lee, moet nog worden bekendgemaakt. Gisteren maakte de organisatie ook bekend dat de Amerikaanse actrice Jodie Foster de Gouden Erepalm ontvangt.

Het filmfestival van Cannes vindt dit jaar uitzonderlijk plaats van 6 tot 17 juli, nadat de editie in mei 2020 werd afgelast door het coronavirus. Gedelegeerd bestuurder van het festival Thierry Frémaux herinnerde vandaag nog dat preventie en voorzichtigheid noodzakelijk zijn, aangezien de pandemie nog niet overwonnen is. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: