Franse filmreus Bertrand Tavernier overleden - Actueel Cinema

   - 

De Franse regisseur Bertrand Tavernier, auteur van films als "Coup de Torchon", "Round Midnight" en "L.627", is vandaag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Lumiere-instituut in Lyon, waarvan hij voorzitter was, bekendgemaakt. 

Bertrand Tavernier was een eminente figuur in de Franse cinema, een geëngageerd kunstenaar met een eclectisch en internationaal erkend oeuvre, die zowel historische als hedendaagse films regisseerde, met een voorliefde voor maatschappelijke onderwerpen. Tavernier was ook een groot cinefiel die zich inzette voor het behoud en de overdracht van de filmgeschiedenis, gedreven zowel door de wens om een onafhankelijke Franse cinema te verdedigen als door een passie voor de Amerikaanse cinema van de 20e eeuw.

Over de Amerikaanse cinéma schreef hij enkele boeken, zoals het monumentale 'Amis américains' en '50 ans de cinéma américan'. Zijn films zijn veelvuldig bekroond. In 1964 won hij de Louis-Delluc prijs voor "L'horloger de Saint-Paul". "Coup de torchon" kreeg een Oscarnominatie in 1983. In 1984 sleepte hij de regisseursprijs in de wacht in Cannes voor "Un dimanche à la campagne". Andere belangrijke filmprijzen zijn de BAFTA 90 voor de beste buitenlandse film voor "La vie et rien d'autre", de Gouden Beer in 1995 voor "L'appât", en de Gouden Leeuw in Venetië voor zijn hele carrière. Bertrand Tavernier werd op 25 april 1941 geboren in Lyon, een mekka van de cinema met het Lumière Instituut waarvan hij voorzitter was. Als zoon van de schrijver en verzetsstrijder René Tavernier ontdekte hij de film tijdens een verblijf in een sanatorium. Later werd hij persattaché.

Op die manier leerde hij, op het moment van de Franse nouvelle vague, filmregisseurs als Howard Hawks, John Ford en Michael Powell kennen. Rond die tijd begonnen hij ook als criticus over film te schrijven voor tijdschriften als 'Les Cahiers du cinéma' en 'Positif'. Zijn eerste langspeelfilm draaide hij in 1964, "L'horloger de Saint-Paul". Andere belangrijke films van Tavernier zijn "Capitaine Conan", "Ça commence aujourd'hui" en "Laissez-passer". (Belga / Belga)

© taniavolobueva / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: