Srebrenica-film met Johan Heldenbergh genomineerd voor twee Bafta's - Actueel Cinema

   - 

De Bosnische film 'Quo vadis, Aida?', met daarin onder anderen de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga, is genomineerd voor twee BAFTA's. Ook de Belgische acteur Acteur Johan Heldenbergh (54) speelt als commandant Thom Karremans een bijrol in de veelgeprezen film. 

De British Academy Film Awards worden tot de belangrijkste filmprijzen van Europa gerekend. Het drama maakt kans in de categorieën Niet-Engelstalige films en in de categorie Beste Regisseur. De film, die vanwege de coronamaatregelen pas eind april in première gaat, gaat over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Dat kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. De drie acteurs van eigen bodem spelen Nederlandse blauwhelmen. 'Quo vadis, Aida?' is dit jaar tevens de Bosnische inzending voor de Oscars. Andere titels die hoge ogen gooien bij de Bafta's zijn de MeToo-thriller 'Promising Young Woman', met Carey Mulligan als vrouw die wraak neemt op de mannen die haar vriendin hebben verkracht, en 'Nomadland', met Frances McDormand als ontslagen weduwe die met een camper door Amerika trekt.

Ook de film 'The Mauritanian', over een man die na de aanslagen op 9/11 werd opgepakt door de Amerikaanse regering, kreeg meerdere nominaties. Alle films zijn binnenkort in de Nederlandse bioscopen te zien. Het valt op dat er dit jaar veel niet-witte acteurs en regisseurs genomineerd zijn. Hiermee lijken de Bafta's gehoor te geven aan de kritiek van de afgelopen jaren, toen dit nauwelijks gebeurde. Dit leidde onder meer tot de protestactie #BaftasSoWhite. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 11 april.

In 'Quo vadis, Aida?' zijn veel Nederlandse acteurs te zien, zoals Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga. Zij spelen de Nederlandse blauwhelmen die de inwoners van de enclave moesten beschermen. Onze landgenoot Johan Heldenbergh (54) speelt als commandant Thom Karremans een bijrol in de veelgeprezen film. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: