Iraanse film in competitie is controversieel in eigen land - Actueel Cinema

   - 

De Iraanse bijdrage aan de competitie voor de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, is controversieel te noemen. Vooral in eigen land ligt 'Ballad of a White Cow' van Behtash Sanaeeha en Maryam Moghaddam sommigen zwaar op de maag. Niet alleen geeft de film expliciet kritiek op het juridisch systeem in Iran, hij bevat ook scènes die in de islamitische republiek bijna gezien worden als "pornografisch". 

'Ballad of a White Cow' volgt de handel en wandel van Mina, een weduwe die ontdekt dat haar echtgenoot ten onrechte geëxecuteerd werd wegens een moord. De echte dader wordt een jaar later gevonden, wat de rechter die Mina's man had veroordeeld achterlaat met een schuldgevoel. Hij biedt Mina aan om haar en haar dochter financieel te onderhouden. Na verloop van tijd worden beiden verliefd. De film werd gisteren geprojecteerd op de Berlinale. Terwijl niemand persoonlijk aangevallen wordt, bevat de film wel duidelijke prikken naar het verstikkende karakter van de conservatieve maatschappij en naar het gerechtelijk apparaat. De officiële instanties in Iran reageren afwijzend op de film: "Enkel gemaakt om taboes te breken", zegt nieuwsagentschap Mehr. "Het hele gerechtelijke systeem wordt in vraag gesteld en de film doet uitschijnen alsof er geen gerechtigheid is in Iran", stelt een ander nieuwsagentschap, Tasnim. Het Iraanse juridisch systeem kent een bevoorrechte status in het land, maar het veelvuldige gebruik van de doodstraf zorgt voor steeds grotere kritiek. Toch is dat niet de centrale boodschap, zegt regisseur Behtash Sanaeeha. "Hij gaat wel over enkele problemen in het systeem, ja, maar vooral de gevolgen daarvan voor de mensen zijn belangrijk." Coregisseur en hoofdrolspeler Moghaddam ziet er meer een sociaal drama in, "dat focust op het leven van twee mensen wier leven vernield wordt door een gerechtelijke fout". De "witte koe" in de titel staat voor onschuldige slachtoffers. Evenveel ophef was er in Iran over een scene waarin Mina make-up aanbrengt, haar hoofddoek uitdoet en in bed duikt met de rechter. Waar dat in het Westen voor weinig ophef zou zorgen, is dat in Iran zeer delicaat. "Deze scène heeft inderdaad voor heel wat commotie gezorgd", zegt Moghaddam. Vanwege de coronacrisis vindt de Berlinale plaats in twee delen: in een eerste deel worden de films sinds maandag tot vandaag gescreend tijdens een online-evenement dat hoofdzakelijk voor professionals en journalisten is voorbehouden. Daar zal de zeskoppige jury ook de winnaars bekendmaken. Als alles volgens plan verloopt -geen sinecure met een onvoorspelbaar fenomeen als een pandemie- zal er van 9 tot 20 juni een Zomerspecial plaatsvinden waar de films van alle secties in Berlijn voor een publiek zullen vertoond worden, in aanwezigheid van de cineasten. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: