Franse cineast Ladj Ly opgepakt omwille van beschuldiging van witwassen - Actueel Cinema

   - 

Ladj Ly, de veelvuldig bekroonde Franse regisseur van "Les Misérables", is gisteren en vandaag opgepakt en verhoord als onderdeel van een onderzoek naar het witwassen van geld. Het politieonderzoek spitst zich toe op de vereniging achter zijn filmschool in Seine-Saint-Denis, zo vernam AFP van bronnen dicht bij het onderzoek. 

De 40-jarige filmmaker en zijn broer Amadou zijn door de gerechtelijke politie van Seine-Saint-Denis ondervraagd in verband met het vooronderzoek dat in februari 2020 door het parket van Bobigny is ingesteld wegens schending van vertrouwen en witwassen van geld tegen hun vereniging La Cité des Arts Visuels. Ladj Ly en zijn broer Amadou werden gisteren opgepakt en hun voorarrest werd vandaag in de vroege namiddag opgeheven, aldus de procureur des Konings van Bobigny, die verklaarde dat het onderzoek wordt voortgezet. Julia Minkowski, de advocaat van de filmmaker, werd gecontacteerd door AFP maar weigerde commentaar te geven. In januari leidde het onderzoek tot een huiszoeking in de gebouwen van de vereniging in Montfermeil, de Parijse voorstad waar de filmmaker is opgegroeid en woont en waar hij zijn filmschool heeft opgericht.

De Frans-Malinese Ladj Ly, lid van het artistieke collectief Kourtrajmé (argot voor kortfilm), verwierf in 2019 internationale bekendheid met zijn film "Les Misérables", een hedendaagse interpretatie van de roman van Victor Hugo, die zich afspeelt in de Parijse banlieues. Het meermaals bekroonde en door critici bejubelde thriller is een soort mix van een grimmige politiefilm en opgroeidrama en toont de kijker dat de klassenstrijd waar Hugo over schreef nog steeds brandend actueel is. De film won op het filmfestival van Cannes de juryprijs.

De Kourtrajmé-school biedt een gratis opleiding in film en beeldende kunsten, zonder leeftijds- of diplomavereisten. De jonge onderneming heeft al een aantal prestigieuze medewerkers en partners, waaronder het Amerikaanse platform Netflix. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...
Les Misérables

Les Misérables

Drama  Regie: Ladj Ly Met: Damien Bonnard, Alexis Manenti,... Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er Chris en Gwada, zijn nieuwe ploegmaten en twee ervaren "flikken". Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: