Toekomstige filmjournalist van de maand: Marlies De Beuckelaer schrijft over The Holiday - Actueel Cinema

   - 

Marlies De Beuckelaer

Hallo! Ik ben Marlies De Beuckelaer, een tweeëntwintigjarige studente journalistiek die in haar vrije tijd al eens graag met een film neerploft in de zetel of een serie bingewatcht. Begrijp me niet verkeerd. Ik ga ook graag sporten, maar ik kan toch wel echt genieten van mezelf in een dekentje te rollen voor het scherm, en ja, dat dekentje is er ook bij wanneer het buiten 20 graden is. Romantische komedies met voorspelbare eindes, actiefilms vol intriges, historische films waarvan je niet gelooft dat het echt gebeurde of de gekste animatiefilms. Het is allemaal al de revue gepasseerd.

THE HOLIDAY

Een film van Nancy Meyers | 2006

Hoeveel films kijk je wel niet in je leven? En onthouden welke films je al wel of nog niet gekeken hebt, is bijna onmogelijk. Ik ben zelfs al vergeten welke films ik vorige maand allemaal gekeken heb. Maar er zijn er toch altijd een paar waarvan je zegt: “Awel, die kan ik nu eens blijven kijken!” Een film die je elk jaar toch wel minstens één keer gezien moet hebben. Iedereen heeft er zo toch wel één en voor mij is dat The Holiday. Ik weet het, het is niet de meest spannende of meest ontroerende film ooit, maar die ongelooflijke feel good-factor maakt dat voor mij goed.

Ongeluk in de liefde, dat is wat Iris en Amanda gemeen hebben. En wat is er beter om dat te vergeten dan een impulsieve beslissing? De twee vrouwen beslissen om van huis te ruilen en dus ook om naar een ander continent te vliegen. Iris laat haar grote liefde achter en verhuist voor twee weken naar Amanda’s enorme villa in het zonnige Hollywood. Amanda zet haar job on hold en zoekt rust in het Engelse dorpje waar Kate een kleine cottage heeft. Tijdens hun vakantie was het de bedoeling om mannen te vergeten. Maar waar ze niet op hadden gerekend, zijn de twee charmeurs die op hun pad komen: Santa Ana en Mr. Napkin Head. En o ja, Miles en Graham natuurlijk ook.

Twee Britse en twee Amerikaanse acteurs van formaat die je meenemen in hun hopeloze liefdesleven. Het blijkt een succesformule te zijn om op mijn scherm te blijven verschijnen. De gebroken harten en nieuwe liefdes, het is een klassiek verhaal dat in honderden films terugkomt. En toch blijft The Holiday voor mij een keeper. Misschien wel omdat dit de film is waarin ik voor het eerst Jude Law op mijn scherm zag verschijnen. Hij speelt hier de charmante én single man, Graham Simpkins. En ja, net zoals zoveel anderen had ik meteen een nieuwe naam op mijn lijstje van favoriete acteurs. Cameron Diaz, die de rol van Amanda Woods voor haar rekening neemt, is hier toch wel echt met haar gat in de boter gevallen als je het mij vraagt. Want laat ons eerlijk zijn. Wat is de kans dat er uit het niets een knappe man voor je deur staat, wanneer het niet eens jouw eigen deur is? Kate Winslet, Iris Simpkins in de film, en Jack Black, die de rol van Miles Dumont op zich neemt, brengen dan weer een iets ander liefdesverhaal op het scherm. De twee acteurs hebben ongetwijfeld chemie en dat spat van het scherm tijdens de scène in de videotheek. En ja, ook al ben ik een tweeëntwintigjarige spruit, ik weet wat een videotheek is. Om eerlijk te zijn, vind ik het jammer dat deze scène mij nooit meer in het echte leven kan overkomen. Dat terzijde. De relatie tussen Iris en Miles heeft net dat tikje in de rug nodig en zo maakt nog een grote acteur zijn intrede in de film, namelijk Eli Wallach. Wallach speelt het personage van Arthur Abbott, een oude man die een voormalig Hollywoodschrijver blijkt te zijn. Arthur is de persoon in de film die Iris laat inzien dat zij het hoofdpersonage in haar eigen leven moet beginnen spelen. En we’re rooting for you Arthur! Een wijze, oude man met tonnen levenservaring. Dat kon toch niet ontbreken in dit verhaal?

The Holiday is een romantische komedie die ook in de categorie kerstfilms thuishoort. Om het met de woorden van Hannah Montana te zeggen: the best of both worlds. En ja, de meeste romantische komedies en kerstfilms zijn misschien wat voorspelbaar en hebben vaak voorspelbare eindes, maar zijn ze daarom slecht? Nee, zeker niet! Het maakt de film misschien een beetje cheesy, maar ik ben wel iemand die cheesy films kan appreciëren. En ook jij gaat mij niet wijsmaken dat je na het zien van The Holiday nooit gedacht hebt om zelf ooit eens een huizenruil te doen.

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
The Holiday

The Holiday

Romantische komedie  Regie: Nancy Meyers Met: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black Amanda Woods (Cameron Diaz) eigenaresse van een goedlopend reclamebureau dat filmtrailers maakt, woont in Zuid-Californie. Iris Simpkins (Kate Winslet) schrijft in de Londense Daily Telegraph een veelgelezen huwelijksrubriek en ze woont in een leuk huisje op het Engelse platteland. Hoewel Iris en... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: