Toekomstige filmjournalist van de maand: Robben Scheire schrijft over In The Mood for Love - Actueel Cinema

   - 

Robben Scheire 

Ik ben Robben Scheire, 19 jaar oud en student sportjournalistiek bij Howest te Kortrijk. Schrijven is al jaren een passie van mij en dat is dan ook waarom ik besloot de journalistiek in te duiken. Naast studeren schrijf ik muziekrecensies voor Dansende Beren en maak ik ook mijn eigen muziek onder de naam Robbish. Als overige hobby speel ik al sinds mijn vijfde voetbal bij Tenstar Melle. Later hoop ik mijn werk te vinden in de sportjournalistiek. Of dat in TV, Radio of Print is, ben ik nog niet zeker.

Swipe naar rechts om nog eens écht verliefd te worden

Mr. Chow en Mrs. Chan tonen hoe liefde tot stand komt in een prachtig drama. Foto: Flickr

Romantische drama | Jaar:2000 | Regie: Wong Kar-Wai| Duur: 98’ |

‘In the Mood For Love’ is een Frans-Chinese film uit 2000 die het verhaal vertelt van twee bedrogen mensen die bij elkaar steun en toeverlaat vinden.

De trailer geeft duidelijk aan dat de film van Aziatische makelij komt. Een druilerig chanson gidst ons door enkele beelden van de film. Niet zoals de dagdagelijkse trailers met een aantal grappige of pakkende scenes, maar enkel met beelden waarin niets gezegd wordt. Het wordt een trage film, een film waarin zware materie als kabbelend water voelt. Niet door de materie slapper te maken, maar door de kijker genoeg tijd te geven om alles op te slaan en te verwerken. Die traagheid brengt enige symboliek met zich mee. Het is een liefdesverhaal en liefde komt traag. Het is een zoektocht naar diepgang en bevestiging. Het gaat over elkaar tijd geven en afwegen wat je van elkaar wilt. Dat is de tendens van In the Mood for Love.

Chow Mo-Wan en Su Li-Zhen komen op dezelfde dag naast elkaar wonen. Beiden hebben ze een partner die het druk heeft met hun job. De man van Su zit voortdurend in het buitenland en de vrouw van Chow doet elke avond overuren. Dat denken ze toch. De waarheid is dat de partners een affaire met elkaar hebben. Su en Chow komen dat al snel te weten. Wanneer we dan kijken naar de speelbalk willen we de regisseur zeggen het rustig aan te doen. ‘Je hebt nog een uur te vullen meneer….’ Dat uur vult hij perfect in. Op zoek naar de manier om een valse liefde te verwerken, vinden ze echte liefde bij elkaar.

Ware liefde

Deze film vertelt het verhaal dat je hoort van je grootouders wanneer je ze vraagt hoe ze elkaar hebben leren kennen. De puurste vormen van liefde komen naar boven. Die tijd waarin je iemand moest ontmoeten om elkaar te leren kennen, waar je de liefde verklaart door dat in het gezicht van de persoon waar je naar verlangt te zeggen. Hiermee heeft de film nog steeds een boodschap voor 2020. Liefde vind je door bij elkaar te zijn en elkaar te leren kennen. Niet door een selectie van bewerkte foto’s te liken. 

‘In the Mood for Love’ is een klassiek ‘The Girl Next door’ concept, maar is fantastisch uitgewerkt. Om de tien minuten volgen er drie minuten trieste muziek met beelden die meer emotie uitbeelden dan de scenes met tekst. De scenes waar wel in wordt gesproken zijn eerder bijzaak. Hoe de noodles worden gegeten of hoe de oude vrouwen in het appartementsblok een Chinees bordspel spelen zijn gezellige scenes die de essentiële delen, de delen waar de emoties van de hoofdacteurs duidelijk worden weergegeven, vlot op elkaar laten overgaan. Hierdoor krijgt de kijker tijd om alle nieuwe informatie te verwerken. 

Regisseur Wong Kar-Wai zag dat zijn productie bij de eeuwwisseling niet onopgemerkt voorbijging. De film won 29 onderscheidingen. In Cannes 2000 won hoofdrolspeler Toni Leung Chiu-wai de prijs voor beste acteur en de film won ook nog de Technical Grand Prize die wordt uitgereikt voor de beste cinemagrafie. Ook in België was de film succesvol. In de Belgian Syndicate  of Cinema Critics won het de Grand Prix, de prijs voor de film met de meeste bijdrage aan de filmindustrie.
‘In the Mood for Love’ is een warm romantisch drama dat de jeugd van vandaag eens moet bekijken en vooral moet leren begrijpen. Het vinden van liefde nu is zijn romantiek kwijt. Stop dus even met swipen, plof je neer in de zetel en ervaar hoe echte liefde tot stand komt 

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
In The Mood For Love

In The Mood For Love

Drama, Romantisch  Regie: Kar-Wai Wong Met: Tony Leung Chiu Wai, Maggie Cheung, Ping Lam Siu In het Hongkong van 1962 worden meneer Chow en mevrouw Chan buren. De eerste toenaderingspogingen tussen hen komen tot stand als ze beseffen dat hun echtgenoten waarschijnlijk een affaire met elkaar hebben. Ze beramen een wraakcomplot en beginnen een relatie met elkaar, die een grote onzekerheid is.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: