Jeanne Dielman (Chantal Akerman) op CINEMATEK bij je thuis! - Actueel Cinema

   - 

Lumière en CINEMATEK zetten een samenwerking op om te beantwoorden aan de vele vragen om de door CINEMATEK gerestaureerde films online ter beschikking te stellen. De komende weken zullen we telkens één titel toevoegen aan de rubriek 'CINEMATEK bij je thuis'. We starten met de meest invloedrijke Belgische film aller tijden: Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles, van Chantal Akerman.

"Na constructieve samenwerkingen met CINEMATEK rond de bioscoopreleases van de gerestaureerde versies van 'Anyway the wind blows' (Tom Barman) en 'Manneken Pis' (Frank Van Passel), zetten we deze samenwerking graag verder bij de uitbouw van ons HD streaming platform om ons publiek dezelfde kwaliteit in programmatie en beeldkwaliteit nu ook thuis aan te bieden." - aldus Alexander Vandeputte (Lumière).

Sinds de start van digitale restauraties van de films van Chantal Akerman in 2014 bereikt de erkenning en interesse in haar werk steeds meer filmliefhebbers en –professionals. In 2019 vormde de gerestaureerde films van Chantal Akerman de meest bevraagde filmtitels in de catalogus van het Koninklijk Belgisch Filmarchief. De digitale restauraties werden in tientallen landen en op evenveel gerenommeerde festivals getoond, zoals het Toronto International Film Festival (2019) of de Filmoteca Española (2019).

Drie dagen in het leven van een vrouw, een weduwe die zorgt voor haar tienerzoon, en die zich thuis prostitueert om de eindjes aan elkaar te knopen. Het ritme en de rites van het alledaagse, steeds onwrikbaar, totdat er iets verandert.

Delphine Seyrig als een Brusselse huisvrouw die genadeloos en eindeloos wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden. Deze indringende rituele film over eentonige gebaren en handelingen wordt langzaam naar een uitbarsting toe opgebouwd. Deze film vestigde de internationale reputatie van Chantal Akerman.


De gerestaureerde versie van Jeanne Dielman is vanaf vandaag te ontdekken via ons platform: www.cinemabijjethuis.be. Bovendien kun je vlot naar je tv casten via de Lumiere Series app.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow' - Actueel
Actueel

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow'

How far would you go? Bekijk hier de eerste beelden van THE CROW, gebaseerd op het verhaal van de Amerikaanse stripserie, gecreëerd door James O'Barr. Ontdek de duistere en meeslepende wereld van regisseur Rupert Sanders, met in de hoofdrol de getalenteerde Bill Skarsgård. Vanaf 5 juni zal deze... Verder lezen...
Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce 1080 Bruxelles

  Regie: Chantal Akerman Met: Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck,... Jeanne Dielman, een jonge weduwe, leeft samen met haar zoon Sylvain volgens een wel zeer vast stramien: terwijl de jongen op school zit, zorgt zij op routineuze wijze voor de flat. Elke handeling wordt uitvoerig getoond in al haar beklemmende routine. Naast haar huisvrouwenbestaan houdt zij er... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: