Auteur Stephen King trekt van leer tegen Oscars: "Blanke mensen worden bevoordeeld" - Actueel Cinema

   - 

De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, onder vuur genomen. Zijn kritiek in een column in de krant The Washington Post luidt dat de organisatie "blanke mensen bevoordeelt". 

De Oscarnominaties zijn bekend, en bijna traditiegetrouw - in 2015 werd #OscarsSoWhite een trending hashtag - komt er ook dit jaar kritiek op het feit dat er zo weinig niet-blanke personen kans maken op een beeldje. Cynthia Erivo is de enige niet-blanke genomineerde actrice. De genomineerde acteurs zijn allemaal blank.

King benadrukt in zijn column dat diversiteit de kunstvorm "rijker en gedurfder" maakt. Hoewel hij erkent dat de filmindustrie vooruitgang heeft geboekt op dat vlak, is er volgens de schrijver nog steeds onvoldoende diversiteit in Hollywood - en dan vooral op ceremoniën zoals de Oscars.

Eerder deze maand kwam ook al kritiek op de British Academy Film Awards (BAFTA's) wegens een gebrek aan diversiteit. Enkel blanke acteurs en actrices maakten toen kans op een van de felbegeerde beeldjes. Amanda Berry, hoofd van de BAFTA-organisatie, gaf in een reactie op BBC Radio 4 toe dat de lijst met genomineerden inderdaad "heel wit" oogde. Ook het feit dat onder regisseurs enkel mannen genomineerd waren kon op weinig bijval rekenen. (Belga / Belga)

© Shutterstock

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: