Legendarische Hollywood-producent Eric Pleskow overleden - Actueel Cinema

   - 

De gerenommeerde producent Eric Pleskow, die faam verwierf als directeur van filmproductiemaatschappijen als United Artists en Orion Pictures, is op 95-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse stad Westport (Connecticut). Dat meldt het Internationaal Filmfestival van Wenen, waarvan Pleskow sinds 1998 voorzitter was. "Zijn overlijden is een groot verlies voor ons allen", klinkt het daar. 

Pleskow werd in 1924 geboren in Wenen als Erich Pleskoff, zoon van een joodse handelaar. Na de Duitse annexatie van Oostenrijk in maart 1938 vluchtten Pleskow en zijn familie naar de Verenigde Staten. Daar werd hij in 1943 ingelijfd in het leger. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog mocht de twintiger terugkeren naar Europa om de Duitse filmindustrie opnieuw leven in te blazen. Hij heeft in die rol onder meer de Bavaria Film Studios in München heropgebouwd. Vanaf 1951 werkte Pleskow voor filmproductiebedrijf United Artists als regioverantwoordelijke voor Europa en Zuid-Afrika. Door zelf films te produceren, kon de man zich opwerken tot directeur van het bedrijf. In 1978 verliet Pleskow United Artists nadat hij enkele kaskrakers als 'One Flew Over the Cuckoo's Nest', 'Rocky' en 'Annie' uitbracht. Datzelfde jaar richtte hij Orion Pictures op, dat onder meer klassiekers produceerde als 'Amadeus', 'Dances with Wolves', en 'The Silence of the Lambs'. Pleskow geldt als de ontdekker van filmtalenten als Oliver Stone, Milos Forman en Sylvester Stallone, en was producent van een twintigtal langspeelfilms van Woody Allen.

Sinds 1998 was Pleskow ook actief als voorzitter van het Internationale Filmfestival van Wenen, de Viennale. Hij ontving in 2007 het ereburgerschap van de stad Wenen. (Belga / Belga)

© Olga Popova / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: