Leonardo DiCaprio schenkt 4,5 miljoen euro om branden in Amazonewoud te bestrijden - Actueel Cinema

   - 

Filmster Leonardo DiCaprio schenkt met zijn milieuorganisatie een bedrag van 5 miljoen dollar, omgerekend 4,5 miljoen euro, voor de strijd tegen de bosbranden in het Amazonegebied. Met het geld wil de 'Earth Alliance' van DiCaprio vooral lokale gemeenschappen steunen. 

Het is niet de bedoeling om het geld aan de Braziliaanse overheden te doneren, zo laat de organisatie verstaan. Het bedrag moet in de eerste plaats belanden bij "lokale groepen en gemeenschappen", om hen te steunen bij hun strijd tegen de massale bosbranden in het Amazonewoud. Dat staat vandaag te lezen op de website van BBC News. "De vernietiging van het Amazonewoud (...) vernielt een ecosysteem dat jaarlijks miljoenen tonnen aan CO2-uitstoot opneemt en dat wereldwijd één van de beste verdedigingen vormt tegen tegen de klimaatcrisis", zo meldt de website van Earth Alliance.

Leonardo DiCaprio staat al langer bekend om zijn engagement als klimaatactivist en is niet de eerste beroemdheid die besluit om een bedrag te doneren voor de strijd tegen de vernietigende bosbranden. Gisteren kondigde bijvoorbeeld het luxegoederenconcern LVMH van de Franse miljardair Bernard Arnault nog aan dat het 10 miljoen euro schenkt. De G7 beloofde eerder al 20 miljoen dollar noodhulp voor het Amazonewoud vrij te maken, zo maakten de Franse president Emmanuel Macron en de Chileense president Sebastian Pinera gisteren bekend op de G7-top in Biarritz. In de marge haalde Macron opnieuw uit naar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Met het geld willen de zeven grootmachten blusvliegtuigen van het type Canadair inzetten tegen de vele branden die het woud momenteel teisteren en bezorgdheid op het internationale toneel veroorzaken. In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Donderdag werden op 24 uur tijd zo'n 700 nieuwe brandhaarden geregistreerd, zo blijkt uit cijfers die het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE vrijdag bekendmaakte. Bolsonaro zette intussen vrijdag, onder groeiende internationale druk, het licht op groen om ook het leger te kunnen inzetten in de strijd tegen de vuurzee. (Belga / Belga)

© Andrea Raffin / Shutterstock.com

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: