Professor moet opstappen na Netflix-serie "When They See Us" - Actueel Cinema

   - 

Elizabeth Lederer, de voormalige officier van justitie in de beroemde zaak rond de zogenoemde Central Park Five, heeft haar ontslag ingediend als professor aan de prestigieuze Columbia Law School nadat een grote groep zwarte studenten haar ontslag hadden geëist. 

Lederer stapte op na het verschijnen van de Netflix-serie "When They See Us", waarin het waargebeurde verhaal rond vijf tieners uit de New Yorkse wijk Harlem wordt verteld. Zij werden eind jaren tachtig onterecht beschuldigd van de verkrachting van een blanke vrouw en zaten jarenlang vast. De werkelijke dader bekende uiteindelijk in 2002 schuld. Lederer wordt in de serie neergezet als een meedogenloze aanklager, hoewel er twijfels waren over de schuld van de vijf jongens. Vier van hen waren van Afro-Amerikaanse afkomst. In de Netflix-serie wordt Lederer vertolkt door Amerikaans actrice Vera Farmiga.

In een e-mail aan studenten van de Columbia Law School liet Lederer woensdagavond weten dat ze niet als docent zal terugkeren omdat de Netflix-serie "opnieuw een pijnlijk - en belangrijk - debat op gang heeft gebracht over ras, identiteit en gerechtigheid", schrijft The New York Times. De roep om het ontslag van Lederer kwam van onder meer de Black Law Students Association van Columbia. De groep studenten bekritiseerde de school omdat die eerder ook al weigerde actie te ondernemen tegen de aanklager. "De krachtige serie van Ava DuVernay besteedt aandacht aan een verhaal dat sommigen van ons maar al te goed kennen", aldus de studenten, die zeggen dat Lederer werd gedreven door racistische motieven. De serie krijgt ondertussen wereldwijd lovende kritieken.

In 2013 verscheen al een documentaire over de zaak en leverde een petitie duizenden handtekeningen op, waarna Lederer ook onder vuur kwam te liggen. Toen ondernam de school geen actie. Sinds de Netflix-serie heeft ook oud-openbaar aanklager Linda Fairstein het niet bepaald makkelijk gehad. Zij gold lange tijd als een van de meest gewaardeerde openbare aanklagers van de Verenigde Staten, maar tegenwoordig is er weinig van haar sterrenstatus over. In de vierdelige serie laten de filmmakers tot in detail zien hoe zij eind jaren tachtig vijf zwarte tienerjongens ten onrechte beschuldigt van een brute verkrachting van blanke witte vrouw. Mede door het doorzettingsvermogen van Fairstein belandden de jongens achter de tralies. Volgens kijkers van over de hele wereld heeft Fairstein onherstelbare schade aangericht. Er zijn al diverse petities tegen haar gestart en er wordt opgeroepen tot een boycot van al haar boeken, waarmee ze miljoenen dollars verdiende. De Central Park Five werden dagenlang onafgebroken verhoord zonder een advocaat of contact met hun ouders. In 1989 werden ze veroordeeld en 12 jaar later werden ze alsnog vrijgesproken nadat er een DNA-overeenkomst werd gevonden bij een andere man. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: