"Naam van de Roos" komt terug als mini-reeks - Actueel Cinema

   - 

Meer dan dertig jaar na de succesvolle adaptatie door Jean-Jacques Annaud van de bestseller "De Naam van de Roos" heeft de roman van Umberto Eco een nieuwe beurt gekregen, deze keer als mini-reeks. De Italiaans-Frans-Duitse coproductie, bestaande uit acht afleveringen van elk 52 minuten, komt vanaf vanavond op de Italiaanse televisie en vanaf morgen op de Franse zender OCS. In mei wordt de reeks uitgezonden op SundanceTV. 

De reeks volgt getrouw de plot van de roman die in 1980 verscheen en waarvan in de loop der jaren meer dan vijftig miljoen exemplaren in veertig verschillende talen over de toonbank zijn gegaan. Die getrouwheid houdt in: het koppelen van een middeleeuwse thriller aan een historisch fresco van een troebele tijd. De rol van Guillaume de Baskerville, in de film met verve geïncorporeerd door Sean Connery, wordt in de reeks gespeeld door John Turturro (foto).

De Amerikaanse regisseur-acteur schreef ook mee aan het scenario en is uitvoerend producent van de reeks. Uit vrees om de prestatie van de Schotse acteur te kopiëren, besloot Turturro (nog) niet naar de film te kijken. De Baskerville is een Franciscaanse monnik, wiens eruditie en inzicht van hem een soort Sherlock Holmes avant la lettre maken. Hij wordt de mentor van de Benedictijnse novice Adso van Melk, die in de roman fungeert als een anachronistische Watson. Het verhaal speelt zich af in 1327 in een afgelegen Benedictijnenklooster in de Alpen, waar de Baskerville is uitgenodigd om als lid van de delegatie van de Beierse koning Ludwig deel te nemen aan debatten met afgevaardigden van paus Johannes XXII over de hete kwestie van de armoede van Christus en, bij uitbreiding, van de Kerk. Een reeks moorden op monniken en de abt verstoort de gewone gang van zaken grondig. Guillaume leidt het onderzoek, maar krijgt tegenkanting doordat de paus de wrede inquisiteur Bernard Gui (rol van Rupert Everett), ter plaatse stuurt. De reeks werd geregisseerd door de Italiaan Giacomo Battiato. Doordat de reeks meer dan drie keer zo lang duurt als de film, kon ook ingezoomd worden op "het filosofisch debat, het burgerlijk debat, het debat over de relatie tussen religie en macht, het debat over de liefde, de (rol van de) vrouw ...", stelt de cineast.

Voor de reeks kon Battiato rekenen op een budget van 25 miljoen euro. Naar verluidt kon een eerste versie van het script op de goedkeuring van Eco rekenen. De schrijver overleed in 2016. Net als de film uit 1986 is de tv-reeks gedraaid in het Engels en voor een groot deel opgenomen in Cinecittà. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: