Deze Belgische fictiefilms mogen we verwachten in 2019

Als we op onze eindejaarsvragen mogen afgaan, is bijna iedereen het erover eens: na een minder goed 2017, was 2018 een uitstekend jaar voor de Belgische film. Successen als ‘Girl’ spreken natuurlijk voor zich, maar ook op het vlak van opkomend talent, internationale uitstraling en diversiteit deed ons landje het uitzonderlijk goed. Die tendens lijkt zich in 2019 verder te zetten: opvallend veel debutanten stellen hun langspeelfilm voor, de taalgrens wordt enthousiast overgestoken en ook moeilijkere thema’s volop aangesneden. Hier alvast een waslijst van films waar wij naar uitkijken (en dan hebben we het nog niet eens over de aanstormende documentaires of kortfilms).

Trio

Het jaar zetten we romantisch in met ‘TRIO’, de eerste film van het gloednieuwe productiehuisje van publiekslievelingen Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke. Daarin spelen Simoni en Vanden Broecke twee broers met een totaal tegenovergesteld karakter, maar op een bewogen avond geraken ze wel allebei in de ban van de mysterieuze escorte Angelique (Beeckmans). De trailer belooft een warme, sprankelende film, die je even helemaal doet wegsoezelen terwijl buiten de winter woedt. Dat de film uitgerekend de dag voor Valentijn in de zalen komt, heet dan ook geen toeval.

Release: 13/02

Urbanus, de vuilnisheld

Urbanus wordt dit jaar 70, en dat zullen we geweten hebben. Naast een tentoonstelling en een reeks op de openbare omroep wordt hij gevierd met een nieuwe animatiefilm. Urbanus schreef zelf mee het scenario, en was gedurende het hele productieproces van dichtbij betrokken om te waarborgen dat alle grappen goed zitten. Onder zijn toeziend oog moet het een film worden die niet alleen kinderen aanspreekt, maar 35 jaar na de eerste stripverhalen ook volwassenen nog steeds van amusante, lichtjes politiek incorrecte humor bedient.

Release: 27 februari

Coureur

Genoeg geknuffeld en gelachen, want in maart is het met ‘Coureur’ tijd voor het betere dramawerk. Regisseur Kenneth Mercken verwerkte zijn eigen belevenissen als jonge belofte tot zijn debuutfilm, met veel drama, drugs & rock ’n roll. Koen De Graeve speelt met verve een gefrustreerde vader, coureur en debuterend acteur Niels Willaert speelt diens extreem ambitieuze zoon. De film is intussen al een dik jaar afgewerkt, maar zal na een passage op het filmfestival van Rotterdam nu eindelijk in de zalen komen.


Release: 13/03

Hellhole

Wie zich ‘Violet’ nog herinnert, de vorige film van Bas Devos, weet dat de Brusselse regisseur een talent heeft voor fijngevoelige, haast poëtische films. De trailer licht nog maar een klein tipje van de sluier, maar weet toch al het beklemmende gevoel op te wekken dat de synopsis verraadt. ‘Hellhole’ speelt zich immers af in de nasleep van de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel, en volgt daarbij vier verloren zielen in de metropool.

Release: 20/03

Binti

Er moesten meer jeugdfilms komen, vond het VAF, en dat lijkt nog te lukken ook. Dé Vlaamse jeugdfilm van het jaar wordt ‘Binti‘, het debuut van Frederike Migom. Voor de volwassen hoofdrollen strikte ze Joke Devynck en muzikant Baloji, een verrassende combinatie die toch wonderwel voor chemie zorgt. Al zijn het natuurlijk de kinderen die de show stelen: Bebel Tshiani maakt haar acteerdebuut, Mo Bakker zagen we al in ‘Niet Schieten’ als de jonge David. Na de première in Kinepolis (31/03) krijgt de film een bijzonder plekje op het JEF Festival, met nog een hele reeks nevenactiviteiten als bonus.

Release: 3/04

Muidhond

De gevierde Patrice Toye is aan haar vierde langspeler toe, en die is alweer veelbelovend. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamig boek van Inge Schilperoord. De hoofdrol wordt gespeeld door opkomend talent Tijmen Govaerts, die we recent ook al zagen in ‘Girl’ en ‘Wij’. ‘Muidhond’ brengt het verhaal van Jonathan, een introverte jongeman. Hij keert terug uit de gevangenis naar zijn dorp, waar hij bij zijn moeder intrekt. Naast hen woont een moeder met haar tienjarige dochter. Al snel ontstaat een hechte vriendschap tussen Jonathan en het meisje. Maar Jonathan worstelt met zijn eigen begeerte, die hij koste wat kost probeert te onderdrukken.

Verwacht in het voorjaar 2019

Cleo

Heel wat regisseurs beginnen hun carrière met een bescheiden budgetfilm, maar dat geldt niet voor Eva Cools’ ‘CLEO’. Zo vindt de slotscène plaats tijdens een groots symfonisch orkest onder leiding van Dirk Brossé. Ook de cast is indrukwekkend: Anna Franziska Jäger (de dochter van Anna Teresa De Keersmaeker) speelt een 17-jarig meisje wiens ouders verongelukken in een autoongeval, dat ze zelf overleeft. Martha Canga Antonio (‘Black’) speelt haar beste vriendin. Verder behoren Natali Broods en de Franse Yolande Moreau en Lucie Debay tot haar entourage. Ook Brussel zelf speelt volgens Cools een hoofdrol, met onder andere de art deco cafés en het zwembad Victor Boin als belangrijke locaties.

Verwacht in het voorjaar 2019

All of Us

Voor Willem Wallyn is het al sinds 1999 geleden dat hij nog een film uitbracht, maar hij werkte wel aan populaire televisieseries als ‘De Ridder’ en ‘Aspe’ in de tussentijd. Voor zijn ‘All of us’ snijdt hij echter een gevoeliger thema aan. De tragikomedie zoemt in op een zelfhulpgroep van terminale patiënten, die geleid wordt door een therapeute zonder ervaring, die zelf in een midlifecrisis zit. Zowat half bekend Vlaanderen brengt die situatie tot leven: Maaike Neuville, Tom Vermeir, Delfine Bafort, Gilles De Schryver, Barbara Sarafian, Wim Opbrouck, Bruno Vanden Broecke, Joke Devynck, Jan Hammenecker, Ella Leyers, Janne Desmet, Anne-Laure Vandeputte, Dominique Van Malder en Kris Cuppens zijn allemaal van de partij.

Verwacht in het voorjaar 2019

De Patrick

In Hollywood was Tim Mielants al regisseur van televisieseries als ‘Peaky Blinders’, ‘The Terror’ en ‘The Tunnel’, maar wat film betreft is hij aan zijn proefstuk toe. Wij geloven alvast dat het mooie, poëtische film wordt – Mielants neemt immers thema’s als ambitie (of het gebrek daaraan) op de korrel. Het hoofdpersonage heet – verrassing – Patrick (Kevin Janssens), een klusjesman op de nudistencamping van zijn ouders, die op een gegeven moment zijn hamer verliest. De zoektocht naar die hamer wordt tevens een zoektocht naar wat hij wil in het leven, met enkele bizarre campingbewoners als life coach.

Verwacht in het voorjaar 2019

Torpedo

  Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé, de jonge producers van ‘Patser’,  maken van gedurfde projecten hun handelsmerk.  ‘Torpedo’ wordt dan ook een avonturenfilm én een duikbootfilm, in de stijl van ‘Indiana Jones’ en met een Hollywoodiaanse productiekwaliteit. Het verhaal speelt zich af in 1943, in het Vlaamse verzetsmilieu. Een bende rebellen krijgt daar een geheime opdracht: ze moeten met een gekaapte Duitse U-Boot van Congo naar de Verenigde Staten varen. Aan boord van die duikboot: een cargo waarmee de geallieerden de oorlog wel eens zouden kunnen winnen. Naast  Koen De Bouw zien we onder meer Ella-June Henrard, Gilles De Schryver, Sven De Ridder en Vic De Wachter.

Release: 23/10

Wees blij dat het regent

Al sinds 1975 trekt Circus Ronaldo rond in België met hun bijzondere shows op het snijvlak van clownerie, acrobatie, poppenspel en melancholie. Ook regisseur Gust Van Den Berghe was daarvan onder de indruk, en castte Danny Ronaldo prompt als hoofdrolspeler in zijn langspeler ‘Wees blij dat het regent’. Ronaldo speelt Lucien, een jongen die aan het eind van de 19de eeuw magnetisch werd geboren. Zij vader verbiedt hem zijn talent ooit te tonen, maar dan komt Lucien in een reizende theatergezelschap terecht. Hij wordt er artiest, volwassen én verliefd. Totdat hij terug moet naar zijn oude leven, en niets nog is zoals voorheen.

Verwacht in het najaar van 2019

‘Wees blij dat het regent’ set

Birdsong

Henrik Willemyns was al bekend als lid van de band Arsenal, maar brengt nu ook zijn eerste langspeelfilm uit. De film speelt zich af in het duizelingwekkende Tokio, en gaat over de valkuilen van het willen doorbreken in de muziekwereld. Alle cast- en crewleden zijn Japans, maar de producent van dienst is een baken van vertrouwen in Vlaanderen: Dirk Impens. Naast het scenario en de regie ontwikkelde de Arsenal-muzikant ook de soundtrack.

Release onbekend

The Barefoot Emperor

Op de magische Brijuni-eilanden in Kroatië (de locatie waar keizer Tito ooit nog tientallen wereldleiders ontving), ontspint zich het vervolg op ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Daarin volgen we de koning der Belgen (Van Den Begin) verder op zijn Oost-Europees avontuur, nadat Wallonië de onafhankelijkheid uitriep. Die gebeurtenis heeft inmiddels een volledige crisis in Europa aangewakkerd, waarbij een extreemrechtse partij het bestuur dreigt te kapen. De film belooft al even absurd, maar tegelijk ook maatschappijkritisch te worden als we van het regisseurduo gewoon zijn.

Release onbekend

The Barefoot Emperor - Copyright: Nedelcho Hazarbasanov Bis
The Barefoot Emperor – Copyright: Nedelcho Hazarbasanov

The Best of Dorien B

Het wordt nog tot september 2019 wachten op het speelfilmdebuut van Anke Blondé, maar dat wachten wordt het wel waard. ‘The Best of Dorien B.’ vertelt het herkenbare verhaal van een vrouw die alles in twijfel trekt, nadat ze door een samenloop van omstandigheden in een soort midlifecrisis terechtkomt. Een gewone huis-tuin- en keukenfilm over de kleine dingen in het leven, die volgens actrice Katelijne Verbeke tegelijkertijd een mokerslag in je gezicht is. Voor wie niet tot september kan wachten, een gouden tip: de film dingt mee in de Tiger Competition van het Internationaal Filmfestival Rotterdam, en wordt daar dan ook meermaals vertoond.

Verwacht in september 2019

Sinner

Ook de film ‘Sinner’ van debutant Emilie Verhamme is bijna afgewerkt, maar wanneer de tijd rijp is om hem uit te brengen blijft nog even gissen. ‘Sinner’ vertelt het verhaal van Marie Killer (Maaike Cafmeyer), die te kampen krijgt met heel wat tegenslagen. De eigenaar van haar huis (Dimitri Verhulst) is de liefde van haar leven, maar die spreekt op zijn beurt weer af met zijn jeugdliefde. Bovendien zet hij haar huis plots te koop, én krijgt ze te horen dat ze niet langer lid mag zijn van de elitaire vrouwenclub Delta Kappa Epsilon. De film doet het zonder subsidie en met een klein budget, maar dus wel met grote namen en een gelaagd, kleurrijk scenario.

Release onbekend

The Queen’s Corgi

The Queen’s Corgi wordt het nieuwste product van Ben Stassen, de Vlaming achter het internationaal bekende animatie-productiehuis nWave Pictures. Het scenario is gebaseerd op de Britse koningin (Julie Walters) en haar liefde voor corgi’s (het hondenras). De volledige productie is Belgisch, maar de film krijgt naar alle waarschijnlijkheid een release tot in China en India, en wordt voorgesteld op het Festival de la Comédie in l’Alpe d’Huez.

Release: 3 april

Superette Anna

“Ik ben wellicht de oudste debutant uit de geschiedenis van de Vlaamse film”, vertelde producer en regisseur Piet Sonck ons tijdens de opnames van zijn eerste langspeelfilm. Die speelt zich grotendeels af in een klein, landelijk supermarktje op 6 maart 1987, de dag dat de Herald of Free Enterprise zinkt.  Warre Borgmans speelt de uitbater van dat winkeltje, Loes Van den Heuvel zijn vrouw. Verder heeft ook Barbara Sarafian een bijrol. Maar ondanks die imponerende namen, is ‘Superette Anna’ een low-budgetfilm: Sonck haalde naast zijn eigen centen wat fondsen uit taxshelter, crowdfunding en lokale subsidie.

Warre Borgmans in ‘Superette Anna’ van Piet Sonck (foto KVdm – Cinevox)

Yummy

Soms mag het ook al eens gewoon om te lachen zijn, vinden de jongens van productiehuis A Team Produtions. Daarom zetten ze hun schouders onder het project ‘Yummy’, een ongegeneerd kolderieke zombiefilm. Tussen het bloed en de smurrie zijn de gezichten van Maaike Neuville, Bart Hollanders en Clara Cleymans te ontwaren. Ook de setting is een vermelding waard: bijna alle opnames gebeurden in het verlaten ziekenhuis van Maaseik. Dat wordt zonder twijfel een amusant, lichtjes griezelig einde van het jaar.

Wordt verwacht in december

FC De Kampioenen 4: Viva Boma!

Ook de vierde film van FC De Kampioenen zal door Jan Verheyen worden geregisseerd. De opnames gaan van start op 3 maart tijdens de carnavalsstoet in Aalst. Dat wordt allicht een huzarenstukje. Daarna krijgen cast en crew een weekje om te bekomen, alvorens weer officieel van start te gaan op 11 maart.
In deze film wordt Ronaldinho door Boma en Goedele klaargestoomd als nieuwe PDG van de ‘Boma Vleesindustrie NV’. Maar zijn hart ligt meer bij het voetbal – en bij Niki, zijn nieuwe vlam.
Terwijl de Kampioenen een promotiestunt voorbereiden om de ‘Viva Boma’ worst te lanceren tijdens Aalst Carnaval, zien eeuwige vijanden Fernand en DDT hun kans schoon om de Kampioenen voorgoed uit te schakelen.
Het wordt een heroïsche krachtmeting waarin familiebanden, topsport, Voil Jeannetten, vriendschap en verraad centraal staan.
Naast de vertrouwde Kampioenen zijn er uiteraard weer verrassende gastacteurs  – waaronder Bab Buelens als Niki, Warre Borgmans – en speelse cameo’s.

Release: 18/12

FC De Kampioenen 4: Viva Boma!

 

Onder de taalgrens

Ook onder de taalgrens staat er in 2019 van alles te gebeuren, waarvan je een heel overzicht vindt op de Franstalige Cinevox. Wij pikten er alvast enkele highlights uit die je ook als Vlaamse filmfan eigenlijk niet mag missen.

Continuer

De langverwachte nieuwe film van Joachim Lafosse is er, de Brusselaar die eerder al boeiende films als ‘à perdre la raison’ (goed voor vier Magrittes en César-nominatie) en ‘Ca rend heureux’ (ook al zo’n prijsbeest) draaide. ‘Continuer’ ging in Venetië in première, en heeft onder andere de gevierde Franstalige actrice Virginie Efra in de hoofdrol. Het plot volgt een gescheiden vrouw die moeilijkheden ondervindt bij het opvoeden van haar lichtjes criminele puberzoon. Als laatste redmiddel trekken de twee te paard door het onherbergzame Kirgizië, waar ze tegelijkertijd weer naar elkaar toe groeien, en meer dan ooit de confrontatie aangaan. Alleen al die fantastische landschappen maken het de moeite.

Release: 30 januari

Seule à mon marriage

Onze eigen Tom Vermeir (‘Belgica’, ‘Salamander’) maakt een franstalig uitstapje naar de eerste langspeelfilm van Marta Bergman, die ook in Cannes een selectie te pakken had. De film gaat over de spontane en wilde Pamela, een Romameisje dat in een hut samenwoont met haar grootmoeder en tweejarig kind. Verstrikt in tradities en met een kind van twee, droomt Pamela van een vrij leven. Met drie woorden Frans (“Lapin, pizza, amour”) begint Pamela haar zoektocht naar een huwelijk in de hoop om haar lot en dat van haar dochter te veranderen.

Release: 6 februari

Duelles

Ook Veerle Baetens maakte een uitstapje naar de andere kant van de taalgrens, en liet zich daarvoor begeleiden door zowel een taalcoach als etiquettecursus. Ze kruipt immers in de huid van een huisvrouw in de jaren ’60, die in een verstikkende relatie terechtkomt met haar voormalige buurvrouw en beste vriendin (Anne Coesens), nadat diens zoontje uit het raam viel. Hun perfecte leventjes worden doordrongen van wantrouwen en jaloezie, en het is wachten tot de spectaculaire ontknoping om te weten waar dat heenleidt… Regisseur Olivier Masset-Depasse inspireerde zich op de thriller van Barbara Abel ‘Derrière La Haine’ voor het scenario, al was het zijn idee om het verhaal naar de jaren ’60 te transporteren.

Release: 17 april

DuellesMassetDepasse7

Ahmed

Ook de broers Dardenne komen met een nieuwe film, na hun ‘La Fille Inconnue’ uit 2016. Naar goede gewoonte is de thematiek in ‘Ahmed’ geëngageerd en brandend actueel, want centraal staat een jonge, Belgische moslimfundamentalist die het plan opvat om zijn professor af te maken. Met die film willen de broers het radicaliseringsproces blootleggen, en het debat op gang brengen over wat bepaalde interpretaties van de Koran bij jonge mensen teweeg kunnen brengen. De film wordt opnieuw in Luik opgenomen, en zou naar verluidt in Cannes in wereldpremière gaan.

Release onbekend

de broers Dardenne

Fatwa

Ook de Tunesische Mahmoud Ben Mahmoud gaat sociaal realisme, politiek engagement en hete hangijzers niet uit de weg in zijn films, en spitst zich in ‘Fatwa’ eveneens toe op de radicalisering van een jonge, getroebleerde ziel. Zijn verhaal speelt zich daarentegen in Tunesië af, en focust op de ouders van de jonge Marouane in de nasleep van diens dood. Zo ontdekt zijn vader, inmiddels naar Frankrijk verhuisd, na de begrafenis pas dat Marouane een militant was geworden van een salafistische organisatie. Hij besluit de personen die zijn zoon geïndoctrineerd hebben op te sporen, en begint te twijfelen aan de omstandigheden van het ‘ongeval’. Een genuanceerde, contemplatieve film, met prachtige beelden van een woelig Tunesië.

Release: 20 februari

Check Also

Jasper Nijsmans benoemd tot Hoofd Promotie Vlaams Audiovisueel Fonds!

Het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft de aanstelling goedgekeurd van de nieuwe leidinggevende …